Ексклюзиви
субота, 08 вересня 2018 19:40

Літак-чемпіон і унікальний АН-2-100 – стартував Фестиваль авіації
13

Вертолёт МИ-2
Фото: Віктор Фоменко
Літак АН-2-100
Літак ЯК-18-Т
AEROPRACT-40 - літак, на якому його конструктор Юрій Яковлєв став чемпіоном світу
Перший пасажир є! Ціна польоту - 900 грн

У Харкові стартував 5-й щорічний авіаційний фестиваль KharkivAVIAfest. Два дні гості свята зможуть спостерігати безперервні польоти, розбиті на тематичні підкатегорії. Тут і польоти строєм різних типів авіатехніки, і прольоти суден військової авіації України, і показові стрибки парашутистів з прапорами, і вражаючі польоти повітряних куль.

- Харківський Фестиваль авіації - це кульмінація сезону малої авіації в Україні, - каже Gazeta.ua його організатор, начальник Харківського авіаклубу Сергій Філатов. - На аеродром "Коротич" для виступів і демонстрації своєї техніки прилетіли пілоти з усієї країни. У небі обидва фестивальні дні задіяні понад 20 типів авіатехніки.

Гостей свята чекають всі можливі фігури складного і вищого пілотажу, варіанти виконання спортивних вправ світових авіаційних чемпіонатів, застосування авіації в народному господарстві, для навчання пілотів, в процесі порятунку, а також в надзвичайних ситуаціях. У програмі прохід строєм різних типів вертольотів, виступ пілотажної групи вертольотів Мі-2, і особливо видовищний номер - авто-вертолітний слалом - спільний паралельний обхід наземних перешкод машиною і вертольотом.

Серед безлічі білих моделей кидається в очі яскраво-червоний ЯК-18Т.

- На двомісному ЯК-18 готували пілотів цивільної авіації. Зробили модифікацію - додали ще два місця для пасажирів і отримали транспортний літак. Тому і буква Т, - пояснює льотчик-випробувач Харківського авіаремонтного заводу Олексій Котов.

Постійний учасник фестивалю - навчально-бойовий літак Л-29 - перший чеський реактивний літак.

- Під крилами можна було вішати ракетні блоки або бомби, - продовжує Олексій Котов. - У нас на таких моделях проходили первісну підготовку курсанти льотних училищ. Потім вже вони пересідали на бойові літаки.

Родзинкою фестивалю став літак Aeropract-40, на якому його конструктор Юрій Яковлєв став чемпіоном світу.

Серед унікальних моделей KharkivAVIAfest Сергій Філатов називає АН-2-100 - модифікацію знаменитого АН-2. Двигун став потужнішим в півтора рази. Пілот АН-2-100 Сергій Тарасюк називає літак унікальним не тільки для України, а й світу. Головна особливість - багатофункціональність. Пасажирські та вантажні перевезення, санітарні завдання, лісовий патруль, хімроботи. Для посадки літак обладнують колесами, лижами або поплавками.

Ефектним сюрпризом для гостей фестивалю став політ багатофункціонального винищувача 4-го покоління СУ-27 Повітряних сил України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські винищувачі перехопили біля Аляски російські військові літаки

В рамках фестивалю діє велика виставка авіаційної техніки, яка виробляють або модернізують в Україні. На відкритому майданчику глядачі мають доступ до цивільних літаків і вертольотів, а також до військових повітряних суден ПС ЗСУ.

Традиційно на фестивалі можна ознайомитися зі зразками сучасної сухопутної військової техніки, технікою і обладнанням рятувальників і медиків, раритетною авто- і мото-технікою.

- За попередніми підрахунками, KharkivAVIAfest відвідають більше 20 тисяч осіб, - прогнозує Сергій Філатов.

Наступного року, обіцяє Філатов, глядачі зможуть побачити на фестивалі раритетний літак По-2.

У просторі сімейного відпочинку Kacheli на ВДНГ відбувся перший фестиваль для батьків "Smart Fest: Освіта". Захід організувала команда мам з групи MamaInBusiness.

Під час своїх виступів психологи, педагоги, спеціалісти у сфері освіти розповіли про сучасні освітні тенденції, альтернативне навчання, критерії вибору навчальних закладів для дошкільнят і школярів. Особливу увагу приділили Новій українській школі, концепцію якої впровадили з нинішнього року.

Зараз ви читаєте новину «Літак-чемпіон і унікальний АН-2-100 – стартував Фестиваль авіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути