вівторок, 31 жовтня 2017 18:42

Чи побільшає парковок для людей з інвалідністю після збільшення штрафів?

Чи побільшає парковок для людей з інвалідністю після збільшення штрафів?
Одного лише збільшення штрафів за паркування на місцях для інвалідів недостатньо - експерт. Фото: відкриті пошукові мережі

Одного лише збільшення штрафів за паркування на місцях для людей з інвалідністю недостатньо, вважає автоюрист Володимир Караваєв.

"Те, що посилюють санкції - дуже правильно. Але одне лише збільшення суми штрафів не буде дієвим, якщо його не вводити з іншими механізмами впливу. У цьому питанні важливіше проводити просвітницьку і роз'яснювальну роботу з водіями, ніж розраховувати на ці штрафи", - каже Gazeta.ua автоюрист Володимир Караваєв.

26 жовтня набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю". Він майже вчетверо збільшує розмір штрафу за паркування у місцях, призначених для осіб з інвалідністю. Відтепер він становить 60-100 неоподатковуваних мінімумів. Це - 1020-1700 грн. Такий самий штраф повинні сплатити організації та підприємства, які не відвели спеціально-обладнані паркувальні місця для осіб з інвалідністю або облаштували їх з порушеннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штраф за паркування на місцях для інвалідів зріс у п'ять разів

"Це питання зараз надзвичайно актуальне, і не тільки через те, що зараз у зв'язку з антитерористичною операцією збільшилася кількість інвалідів. У нашій країні багато проблем із цим, бо наші громадяни навіть не усвідомлюють, як важливо інваліду стати саме на спеціально-відведене для нього місце. Щоб на візку під'їхати до автомобіля і пересісти в нього — на паркувальних майданчиках повинно бути значно більше місця, ніж для звичайного водія. Розміри паркувальних місць для таких людей облаштовують з урахуванням усіх цих особливостей: вони повинні бути ближче до входу в будівлю, поблизу до пандусів. Більшість водіїв не надають цьому значення, тому займають ці спеціалізовані паркувальні місця", - каже автоюрист.

Паркуватися на місцях для інвалідів має право людина з документом, який засвідчує її статус. Або ж автомобіль, який привіз пасажира з обмеженими можливостями. Поліцейські не можуть оштрафувати людину з явними ознаками інвалідності, якщо в тої нема посвідчення при собі.

Аналогічний розмір штрафу передбачили за використання на автомобілі знака "інвалід", якщо він не відповідає дійсності. Якщо поліцейський виявить порушення, він може встановити блокіратор або евакуювати машину на штрафмайданчик.

"У законі багато неточностей. Уявіть собі ситуацію: за кермом не інвалід, але він підвіз пасажира-інваліда. Став на спеціальне паркувальне місце. Пасажир відійшов, а водій залишився в салоні. І тут з'являється поліція. Вказує йому на порушення. А водій каже, що привіз інваліда. Згідно із законом, він має підтвердити це документом. Виходить, що довідку про інвалідність пасажир мав би залишати в автомобілі? Щоб водій показував. Але це - абсурд. Виходить, що поліцейський повинен вірити на чесне слово. Через те, що чітко не прописали механізм втілення на практиці цього закону виникатиме багато непорозумінь. Поліція боятиметься брати на себе відповідальність. А водії, розуміюючи це, зловживатимуть. Прикриваючись тим, що нібито привезли інваліда, а він кудись вийшов, паркуватимуться на місцях для людей з особливими потребами", - каже Володимир Караваєв.

Закон також передбачає, що інвалід може використовувати будь-яке паркомісце, якщо на парковці відсутні позначення паркомісць для інвалідів.

Раніше максимальний штраф за таке ж порушення був 465 грн.

Зараз ви читаєте новину «Чи побільшає парковок для людей з інвалідністю після збільшення штрафів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути