Ексклюзиви
неділя, 26 березня 2017 15:22

Ями на дорозі: як водієві відшкодувати збитки

Ями на дорозі: як водієві відшкодувати збитки
Що робити, коли яма на дорозі пошкодила авто

20 березня у Києві на проспекті Космонавта Комарова поруч з корпусом Національного авіаційного університету в яму на дорозі "влетіли" одразу п'ять автомобілів. Це були іномарки: Volkswagen Golf, Fiat, KIA, Toyota і Ford. Пошкодження у всіх схожі: пробита гума на передніх колесах, пошкоджені диски або пороги авто.

Виявили, що "латка", яку комунальники заремонтували, перетворилась на 13-см прямокутний виступ.

За пошкоджене авто на дорогах через ями водій має право судитись із дорожніми службами.

"Потрібно спершу викликати поліцію. Потім звернути увагу інспекторів на дефекти дороги, які призвели до аварії. Треба обов'язково вимагати, щоб поліція виміряли розміри ями, викликала представників відповідної дорожньої служби. Правоохоронці повинні скласти адмінпротокол не щодо водія, а щодо саме відповідальної посадової особи тієї організації. Коли цей протокол розглянуть у суді, тоді можна подавати позов про відшкодування. Інша справа, коли у результаті ДТП через незадовільний стан доріг постраждала людина. Тоді відкривають кримінальне провадження. Також компенсувати пошкодження можуть деякі страхові компанії. Але треба знати умови свого КАСКО, чи передбачена там компенсація за пошкодження на дорозі", - каже Gazeta.ua автоюрист Вадим Володарський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Придумали, як змусити водіїв гальмувати перед "лежачими поліцейськими"

Але вимагання компенсації - справа важка і клопітка.

"Поліція у таких випадках старається скласти протокол на самого водія за вчинення ДТП по статті 124 Кодексу про адміністративні правопорушення. Інспектори зазвичай трактують такі аварії, що водій не встиг об'їхати яму чи загальмувати, бо їхав на небезпечній швидкості. Тому багато хто і не оформлює ДТП, а ремонтує машини за свій рахунок, бо їх можуть позбавити прав керування авто до року. За мою практику були одиничні випадки, коли компенсували за пошкодження на дорозі. Це були ДТП з великим розміром шкоди - наприклад, коли через стан доріг машина потрапила в аварію і була практично знищена", - розповідає Вадим Володарський.

Раніше Gazeta.ua писала про те, що треба знати про "аварійну ситуацію", щоб не мати проблем.

Зараз ви читаєте новину «Ями на дорозі: як водієві відшкодувати збитки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути