пʼятниця, 17 березня 2017 16:28

Що треба знати про "аварійну ситуацію", щоб не мати проблем

Що треба знати про "аварійну ситуацію", щоб не мати проблем

Правоохоронці нерідко звинувачують водіїв у створенні аварійної ситуації. Мало не кожне порушення Правил дорожнього руху можуть пояснювати створенням аварійної ситуації і вилучати за це водійське посвітчення.

Gazeta.ua спробувала розібратись у понятті "аварійна ситуація".

"Аварійною ситуацією можна назвати ту обстановку на дорозі, коли водій змушений раптово змінювати напрямок руху або вживати інших заходів. Може різко загальмувати, повернути - все те, що називають екстреними діями для забезпечення безпеки собі чи іншим людям. Покарання за це порушення - позбавлення прав до року", - розповідає Gazeta.ua автоюрист Вадим Володарський.

Поліцейські можуть законно говорити про створення аварійної ситуації лише за умови, що є потерпілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 новинок, які вразили на Женевському автосалоні

"Щоб порушення можна було трактувати саме як створення аварійної ситуації, завжди повинна бути людина, якій цю аварійну обстановку створили - потерпіла. Це правоохоронці повинні вказати у протоколі, щоб потім цю особу можна було викликати до суду і взяти пояснення. Поліцейські мають завести протокол про створення аварійної ситуації. Тоді цю справу розглянуть у суді. Тільки суд може винести постанову про покарання чи зняття звинувачень, а не правоохоронці. У суді водій може користуватись такими доказами, як відеореєстратор і показання свідків", - наголошує експерт.

За 2016 рік трапилося 154 556 аварій, що на 11,6% більше, ніж у 2015 році. Таку статистику аварійності опублікувало Управління безпеки дорожнього руху Національної поліції України.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про "аварійну ситуацію", щоб не мати проблем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути