Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 13:16

Як уберегти свою машину від викрадення - поради експерта

В Україні торік викрали 6,5 тисяч автомобілів. За одну добу до поліції Києва надходить у середньому 2-3 повідомлення про угон. Столиця лідирує в нашій країні за кількістю зниклих машин. Далі йдуть Одеська та Дніпропетровська області. Крадуть звідусіль - з вулиць, паркінгів, дворів. Автомайстри та поліція кажуть, що будь-яку машину можна викрасти. Питання лише часу та вмінь. ВАЗ, Daewoo та Toyota – трійка лідерів сумної статистики.

- Щоб убезпечити своє авто, варто не лише правильно обрати охоронну систему, а ще й майстра, який її монтуватиме, - говорить Gazeta.ua Андрій Літинський, експерт студії захисту Prime Sucurity Lab. Він розповідає, як надійніше захистити легковик від крадіжки.

Чому такий важливий фактор майстра?

- Недосвідчені фахівці ставлять систему в доступному для зловмисників місці. Тоді сигналізація лише функціонуватиме, а не захищатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Fiat представив новий пікап Strada

Чимало автовласників встановлюють охоронні системи на офіційному СТО від компанії, в якій придбали машину. Таким можна довіряти?

- Дилерськими послугами краще не користуватися. Їхні установники працюють на одних і тих самих автомобілях. Їхнє завдання - щоб система просто працювала, а не вберігала. Таку сигналізацію легко зняти та викрасти машину за декілька секунд. Тому краще звернутися до професіонала.

Як розпізнати професіонала?

- Потрібно візуально подивитися, як глибоко фахівець ховає в авто охоронний блок сигналізації. Потім щонайменше поставте автомобіль під охорону та спробуйте завести, щоб переконатися чи спрацює сигналізація.

Як обрати сигналізацію?

- Спершу варто визначитися із типом. Охоронна система може бути односторонньою, двосторонньою і GSM. За допомогою останньої можна контролювати авто з телефона із будь-якого континенту. Двостороння сповіщає господаря в межах 1,5 кілометра сигналом тривоги на брелок. Одностороння взагалі немає функції сповіщення на свій брелок до ключів від машини. Її можна почути, перебуваючи не дуже далеко від машини. З цих сигналізацій найкраща GSM вона також має додаткове підтвердження присутності власника. Щоразу потрібно підтверджувати, що ти є власником авто. З такою системою зловмиснику найважче впоратися.

Яка мінімальна вартість надійної охоронної системи?

- Чим дешева система, тим слабша вона в плані електронного злому. Є розповсюджений метод зняття сигналізації кодграббером. Це пристрій, який зчитує сигнал, що йде від брелка сигналізації до блока управління системою в машині. Завдяки цьому викрадач отримує транспорт за декілька хвилин. Двостороння сигналізація, яка запобігає кодграбберу коштує від 5 тисяч.

Автор: Фото Prime Sucurity Lab
  Андрій Літинський, експерт студії захисту Prime Sucurity Lab
Андрій Літинський, експерт студії захисту Prime Sucurity Lab

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найцікавіших машин, які в Україні почнуть продавати до літа

На які характеристики дивитися при покупці сигналізації?

- Повинні бути датчики нахилу переміщення, діалоговий код шифрування та система, яка убезпечуватиме сигналізацію від кодграббера.

Потрібно встановлювати механічні й електронні засоби захисту одночасно.

Які недоліки є в GSM-сигналізаціях?

- Її можна заглушити. Глушать цей сигнал для того, щоб зняти систему безпеки. Але якщо зловмисник зламав її, вона встигає надіслати повідомлення про небезпеку.

Чи варто встановлювати дорогу систему на машини вартістю 50-70 тис. грн?

- В такому разі є дешеві сигналізації з низьким рівнем угону. Можна поставити іммобілайзер, який добре працюватиме. Можна сигналізацію із іммобілайзером. Така коштує від 3 тисяч гривень. Може бути надійною і одностороння система. Все залежить від методики роботи майстра. Якщо система встановлена правильно і має цілу сітку блокувань, вона захищатиме машину не гірше іммобілайзера. На авто вартістю понад 500 тисяч гривень найчастіше на такі авто ставлять популярні бренди Prizrak і Pandora. Ці системи не тільки надійні, але й мають гарантію. Вони коштують від 10 тисяч.

Чи варто встановлювати механічні блокувальники?

- Так, це точно буде не зайвим. Таких блокувальників є декілька видів. Кожен блокатор має свої завдання. Наприклад, замки на капот не дають змоги відчинити його. Блокувальники на коробку передач. Вони не дозволяють переключити передачі, доки власник не відчинить цей замок. Замок для захисту салону авто кріплять на двері транспортного засобу. Щоб захистити автомобіль повністю, потрібна комплексна установка. Чим більше способів захисту, тим менше ризиків викрасти авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість ДТП в Україні під час карантину зменшилась на 63%

Що означає комплексна установка?

- Потрібно встановлювати механічні й електронні засоби захисту одночасно. Коли стоїть електроніка, господар не робить якісь додаткові заходи, щоб відчинити механічний замок. Він відчиняє електроприводом. Той, який має авто із механічними блокувальниками, має щоразу їх відключати. Це створює для викрадачів несподівані труднощі. Швидко викрасти машину із комплексним захистом можна тільки забравши його евакуатором. Але у такому разі є система нахилу і вона повідомить водія про це.

Водію потрібно щоразу пригинатися. Це не зручно

На що звертати увагу при виборі механічних блокувальників?

- На те, як можна демонтувати систему. Поставте себе на місце зловмисника та зрозумійте, як її обійти - чи можна її зрізати, зламати, відчинити відмичкою, наскільки якісна "секретка". Взагалі багато салонів не встановлюють такі блокіратори, бо вони часто ненадійні й не зручні. Скажімо, аби встановити захисний штир системи блокування рульового валу, водію потрібно щоразу пригинатися. Це не зручно.

Бувають випадки, що автомобіль не викрадають, а просто забирають необхідні запчастини як уникнути цього?

- Найчастіше крадуть – фари та колеса. Щоб захистити фари, потрібно їх краще закріпити. Аби не вкрали колеса, варто встановити секретні болти чи гайки. Обов'язково має бути система охорони з датчиком нахилу. Наприклад, якщо немає "секретки" і хтось намагається підняти автомобіль, спрацює датчик. Він активізує сирену сигналізації.

Якщо у Вас викрали автомобіль, головне – не панікувати, зосередитись і починати рішучі дії, які допоможуть відновити справедливість. Пам'ятайте про те, що шанси є завжди, тому відразу ж опускати руки не варто. Крім того, авто можуть Вам повернути і самі зловмисники на певних умовах, про що також не слід забувати. За даними міжнародних організацій, у світі кожні 10-20 секунд викрадають автомобілі, або близько 3 млн на рік.
Тому, не знайшовши своєї автівки на тому місці, де Ви її залишили, моя Вам порада – відразу телефонуйте до Національноїполіції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не панікуйте і шукайте свідків - експерт розповів, як діяти після ДТП

Раніше експерт розповів, як поводитися водієві під час ДТП. Торік в України було 160 тисяч аварій. У них постраждало 26 тис людей і більше 3 тис загинуло. Про це повідомили в Департаменті патрульної поліції. Щоб об'єктивно визначити винуватця і мінімузвати всі ризики після ДТП, важливо правильно поводитися у перші хвилини після аварії.

В Україні за час карантину рівень злочинності знизився на 30%, а також на 63% зменшилась кількість дорожньо-транспортних пригод. Такі дані оприлюднила Нацполіція.

Також міністр МВС Арсен Аваков заявив, що за час карантину рівень злочинності в Україні скоротився на 30%, але активізувалися шахраї, МВС намагається відстежувати і реагувати на всі випадки.

Зараз ви читаєте новину «Як уберегти свою машину від викрадення - поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути