Ексклюзиви
середа, 18 березня 2020 13:25

Не панікуйте і шукайте свідків - експерт розповів, як діяти після ДТП

Не панікуйте і шукайте свідків -  експерт розповів, як діяти після ДТП
Як діяти у перші хвилини аварії. Фото datacolchannel.es

Торік в України було 16о тисяч аварій. У них постраждало 26 тис людей і більше 3 тис загинуло. Про це повідомили в Департаменті патрульної поліції. Щоб об'єктивно визначити винуватця і мінімузвати всі ризики після ДТП, важливо правильно поводитися у перші хвилини після аварії.

"Потрапляючи в ДТП, часто водії впадають у шоковий стан, тому потрібно отямитися, зосередитися. Усі дії робити усвідомлено. Обов'язково переконатися чи ніхто не постраждав, - каже Gazeta.ua автомобільний юрист Богдан Глядик. - У випадку травм, потрібно надати першу домедичну допомогу та викликати швидку. А також поліцію".

Якщо видно, що збитки від аварії не більші 20-30 тис. грн, немає загиблих, постраждалих, а інший учасник аварії визнає свою вину, можна обійтися оформленням Європротоколу. Всі дії під час його заповнення варто узгоджувати зі страховими компаніями обох учасників пригоди.

"Зробивши всі першочергові кроки потрібно зосередитися на фіксуванні події. Водію за допомогою фото та відео слід зафіксувати місце аварії, - продовжує юрист. - Покази, які даватимете поліцейським, дуже важливі. Важливо також зафіксувати інформацію про свідків, які бачили або могли бачити момент ДТП - поведінку транспортних засобів, пішоходів, велосипедистів до зіткнення, встановити наявність відеокамер зовнішнього спостереження тощо. Для розслідування справи по ДТП важливе значення мають багато даних, які водій може надати самостійно - з якою швидкістю рухався, коли побачив перешкоду, як прийняв рішення уникнути зіткнення. Пояснення водія впливатимуть на кінцевий результат судового розгляду справи по аварії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли варто продавати авто

Всі докази поліція збирає одразу ж після ДТП. В цей час водій перебуває у не надто стабільному психологічному стані та може не звернути уваги на багато деталей. Водій має перебувати під час огляду місця аварії або залучити свого представника, який кваліфіковано зможе взяти участь.

Навіть найменша ДТП без потерпілих, в результаті може обійтись водієві у велику суму. Тому не варто легковажно ставитися до таких справ.

"Якщо один з учасників аварії зник, іншому водію все ж потрібно залишатися на місці. Не переслідувати втікача, - уточнює автомобільний юрист. - Необхідно якомога детальніше запам'ятати номерний знак і водія цього автомобіля, якщо ви його бачили. При можливості, очікуючи на приїзд поліції. Для себе записати ознаки, за якими можна ідентифікувати автомобіль - марка, модель, колір, номерний знак, розбите скло, пошкодження якоїсь частини, колісні диски тощо. Крім цього, ви зможете у телефонному режимі повідомити поліції дані про ТЗ, який зник з місця аварії. Ще до приїзду на місце аварії поліція знайде машину".

Якщо вам не подобаються дiї спiвробiтникiв полiцiї, або ж вони порушують закон, не потрібно вступати з ними в конфлiкт. Всі свої зауваження внесіть до протоколу.

"Найважливіше, потрібно завжди залишатися людиною. Як показує практика, справи, де учасники ДТП щиро спілкуються між собою, набагато простіше та дешевше залагодити, ніж справи, по яких учасники починають ворогувати. Головне, щоб усі залишилися живі, а залізо не так важливе," - додав Богдан Глядик.

З 1 квітня цього року запрацює автоматична фотовідеофіксація порушень правил дорожнього руху. Камери фіксуватимуть більшість порушень ПДР.

Зараз ви читаєте новину «Не панікуйте і шукайте свідків - експерт розповів, як діяти після ДТП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути