четвер, 16 січня 2020 18:12

Як не потрапити в аварію вночі - 5 порад

Як не потрапити в аварію вночі - 5 порад
Як правильно їздити вночі Фото: http://www.1gai.ru

Оглядовість із водійського місця автомобіля вночі зменшується на 83%. Навіть світлодіодні фари не дають повного уявлення про ситуацію на дорозі у темряву.

Gazeta.ua пропонує 5 порад безпечного керування автомобілем в темну пору.

1. Слідкуйте за фарами та склом

Це просте правило дає водію кращий огляд на 10–15 відсотків. Скло, яке не мили щонайменше три місяці із середини, заломлює світло і створює бліки

Бажано протирати фари вночі через кожні 100-150 кілометрів.

Кут спрямування пучка світла з фар має відповідати завантаженню машини. Якщо в салоні водій і пасажир спереду — фари піднімають максимально високо. Якщо авто повністю завантажене — опускають.

2. Уникайте засліплення фарами зустрічних авто

"Засліплення — це одна з найбільших небезпек уночі. Через це стається чимало аварій, - каже інструктор контраварійного водіння Олег Компанієць. — У мене на лобовому склі з внутрішнього боку наліплений прямокутник із сірого картону. Як тільки бачу, що водій не гасить дальнє, на мить переводжу погляд туди. Якщо ж вже сталося так, що вас осліпили, не варто панікувати. Вмикайте "аварійку", кермо тримайте, як і тримали, підгальмовуйте й зупиняйте машину, особливо не виїжджаючи на узбіччя.

3. Їдьте подалі від узбіччя

Найбільші невидимі небезпеки для водія зазвичай знаходяться на узбіччі, це може бути відчинений люк, яма чи гілки. У морозну погоду саме бічна частина є найбільш обмерзлою.

"Так само небезпечними є перехрестя, особливо в осінньо-зимовий період. Там зазвичай найбільш слизько, тому за потреби сповільнитися, гальмуйте задовго до перехрестя. Інакше є ризик, що машину занесе. У темряву важко візуально виявити на дорозі воду чи кригу", - каже спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 циліндрів і 3 тонни маси – як їде найдорожчий Infiniti

4. Не обганяйте без крайньої потреби

Чимало аварій в темну пору відбуваються через те, що водії, обганяючи, не можуть зайняти свою смугу. Зазвичай це стається через те, що машина, яку випереджають, їде з причепом, тягнеться за двоколісним транспортом попереду тощо.

"Важливо перед обгоном виїхати на зустрічну й увімкнути дальнє світло. Тільки якщо немає підозрілого транспорту попереду, можна продовжувати обігін", - говорить Олег Компанієць.

5. Вмикаєте розмовне радіо, а не музику одного стилю

Під час заміської поїздки на далекі відстані в темну пору кожен 5 водій ризикує заснути за кермом.

"Для цього достатньо спати перед поїздкою менше семи годин або просто добре поїсти. Також раптовому нападу сну сприяє монотонне погойдування машини чи подібні звуки", - каже інструктор.

Аби не заснути, варто привідчинити злегка вікно для притоку холодного повітря, розмовляти із пасажиром.

"Слухати краще радіо, аби були різноманітні звуки. Якщо відчуваєте, що хочете спати, спробуйте помножити 6 на 8 або зробити інші математичні дії. Якщо складно, то краще зупинитися і поспати хоча б хвилин 20", - радить Олег Компанієць.

Уряд зареєстрував закон, за яким посилять відповідальність пішоходів за порушення Правил дорожнього руху. Ініціаторами таких змін стали троє народних депутатів від "Слуги народу".

Зараз ви читаєте новину «Як не потрапити в аварію вночі - 5 порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути