четвер, 01 листопада 2012 14:18

Серце кажана під час сплячки б'ється кілька разів на хвилину
11

Фото: Фото Ігоря Івашківа

"Кажанів не потрібно боятися, найменший не може прокусити навіть шкіру на пальці, проте більші види можуть добряче вкусити. Турбувати кажанів не можна у будь яку пору року, тим більше під час зимової сплячки. Якщо кажана розбудити — той витратить багато енергії, і запасу поживних речовин може не вистачити до весни. Часто дослідники знаходять висохлі рештки тварин, вони помирають уві сні"  - каже хіроптеролог Ігор Івашків, аспірант Інституту екології Карпат НАН України.

Два роки досліджує рукокрилих Львова та заходу України.

В Україні мешкають 26 видів, що належать до двох систематичних родин: підковикових і гладеньконосих. У Львові зафіксовано 18 видів кажанів. В Україні найменший — нетопир звичайний може поміститися в сірниковій коробці, найбільший - вечірниця велетенська — трохи більший за горобця. Для людей усі види відносно безпечні. Проте кажани можуть переносити сказ, вкусивши тварину чи людину, яка взяла їх у руки. Самі рукокрилі на сказ не хворіють.

Більше половини свого життя кажан спить. Цим вчені пояснюють тривалість життя, рекорд – біля 40 років.  З весни до осені кажани активно харчуються. Маленькими видами – комарами, мошками, більші їдять хрущів, різноманітних жуків. Восени шукають сприятливі місця для зимової сплячки. У пошуках придатних місць для зимівлі рукокрилі здійснюють міграції. Їм потрібна стала низька температура. Усі процеси життєдіяльності уповільнюються, серце під час сплячки б'ється кілька разів на хвилину.

"У кажанів є цікава особливість. Деякі спаровуються восени. Але запліднення не відбувається, бо взимку тварини впадають у сплячку. Сперма зберігає життєздатність до 7 місяців. Навесні самка вагітніє. Народжує одне-двоє малят. Коли народжує - перечіпляється головою догори, крилами себе обгортає, аби малі не випали. Новонароджені одразу присмоктуються до сосків матері. Літають разом із дітьми, які висять на тілі матері. Самки годують малюків молоком до місячного віку, поки вони не навчаться літати і самостійно харчуватися"  - каже хіроптеролог.

Кажани використовують принцип ехолокації. Під час польоту постійно видають звукові сигнали. Орієнтуються у просторі за допомогою хвиль, які відбиваються від навколишніх предметів. Так вони "бачать" куди летіти. Сигнали кажанів знаходяться в ультразвуковій області звукових хвиль. Людина їх не чує.

"Дослідники розпізнають види за допомогою ультразвукових детекторів. Він вловлює їхні сигнали і записує на диктофон. Спеціальною програмою опрацьовую їх і в результаті знаю, якому виду кажанів належать ці звуки."

Кажани — одна з найбільш вразливих груп ссавців. Кожний другий вид кажанів, що мешкають в Україні, занесений до національної Червоної Книги, всі види знаходяться під охороною декількох міжнародних конвенцій. Протягом декількох останніх десятиріч відмічено значне скорочення чисельності їх популяцій як в Європі, так у всьому світі. Серед причин, що обумовили цю ситуацію, головними є три. Це зменшення кількості придатних сховищ,  деградація біотопів та  використання пестицидів.

Науковець просить не турбувати сплячих тварин взимку, якщо залетить у квартиру — не вбивати, а випустити. Якщо кажана, що не спить, знайшли в холодну пору року, то випускати його не можна — тварина загине. Ігор Івашків просить львів'ян повідомляти про знахідку за телефоном 0978609030. Науковці можуть врятувати кажана.

 

Зараз ви читаєте новину «Серце кажана під час сплячки б'ється кілька разів на хвилину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути