четвер, 22 листопада 2012 16:49

Білі какаду формують пару на все життя

Білі какаду формують пару на все життя
Фото: gazeta.ua

"У нашому "Джунглі Парку" живе самиця білого жовточубого какаду. Добре копіює звуки. Вона — доросла, добре навчена пташка, має розум 3-річної дитини. Може боляче вкусити, але постійних хазяїв впізнає і не чіпає. Навчити говорити білого какаду можна швидше, ніж інших папуг, - розповідає консультант столичного "Джунглі Парку" на Оболоні Володимир Назарко, 21 рік.

Білі какаду походять із Австралії. Населяють пальмові і евкаліптові ліси, парки, сади. Обов'язково селяться біля води. Люблять купатися під дощем.

"Це дуже обережні птахи. Більшість часу сидять у кронах дерев. Ведуть осідлий спосіб життя, але, коли харчів не знаходять, в пошуках їжі починають мігрувати. Вдень збираються у зграї до 50 особин. Вночі сплять теж зграями, для ночівлі вибирають високі дерева, які стоять окремо.

Якщо поряд з какаду на ночівлю сідає забагато птахів, птах стукає клювом по дереву. Так дає іншим зрозуміти, що територія вже зайнята.

Дорослішають білі какаду у 5-6 років, з цього віку починають розмножуватися. Живуть до 80, інколи до 100 років. Гнізда будують у дуплах та на вершинах гнилих дерев, на висоті 5-30 метрів.

"Какаду дуже звикає до свого партнера. Формує пару на все життя. Якщо самиця чи самець раптово гине чи його ловлять браконьєри, другий сильно сумує і може впасти в депресію. За рік вирощують один виводок пташенят, найчастіше по 2-3 папужки. Яйця 28-30 діб висиджує як самка, так і самець."

Якщо білі какаду з'являються на світ і виховуються в неволі, сприймають людей як батьків і не бояться їх.

"Коли одне із пташенят народжується здоровим, батьки приділяють йому всю свою увагу. Але якщо воно хворе, то переключаються на інше, більш здорове пташеня. Малі какаду вкриваються пір'ям і починають вилітати з гнізда через 2 місяці після народження. Тоді батьки годують їх ще 2-3 тижні."

У дикій природі білі какаду наносять шкоду кукурудзяним полям. Зграями прилітають і видовбують спілу кукурудзу. Винищувати какаду забороняють, бо в природі їх лишилося дуже мало — 45-100 тисяч особин. Білого какаду занесли у Міжнародну Червону Книгу.

"Більша частина какаду з лісів їдять горіхи, фрукти, серцевини та ніжні ростки трави. Щодня жовточубі какаду збираються на полянах, а у містах — у парках і на газонах. Як травоядні тварини, годинами щипають траву."

 

Зараз ви читаєте новину «Білі какаду формують пару на все життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути