Ексклюзиви
середа, 16 травня 2012 06:15

Приручена папуга має розум трирічної дитини

Автор: фото: Катерина ГОНЧАРОВА
  Какаду Даринка живе у столичному ”Джунглі Парку”. Птах вітається кивком голови, називає своє ім’я. Любить їсти гречану кашу та гарбузове насіння
Какаду Даринка живе у столичному ”Джунглі Парку”. Птах вітається кивком голови, називає своє ім’я. Любить їсти гречану кашу та гарбузове насіння

У столичному "Джунглі Парку" живе білий жовточубий какаду Даринка, 5 років.

— Має розум 3-річної дитини. Коли чує своє ім'я, повертає голову і киває. Зранку посвистує — будить інших тварин. Талановита, добре копіює звуки. Навчити говорити білого какаду можна швидше, ніж інших папуг. Даринка має сильний дзьоб, може боляче вкусити. Але постійних хазяїв упізнає та не чіпає, — розповідає консультант Володимир Назарко, 22 роки.

Приручені папуги не лише вимовляють слова, а й розуміють значення. Для цього їм повторюють фрази і вчать говорити, як дитину. Показують предмети, називають їх.

— Моя папуга відрізняє синє від зеленого, — говорить киянка 34-річна Тетяна Кузора. — Навчилася говорити за три місяці. Каже "хочу їсти", "я красива".

Вчити птаха розмовляти варто одній людині. Бажано, щоб це була дитина чи жінка, бо папуга краще вловлює високі голоси. Також має звикнути і почати довіряти.

— Вчила папугу зранку перед тим, як давала їсти. М'яким тоном повторювала одне слово 10-15 хвилин. Увечері раз на тиждень ті самі слова говорила 30 хвилин. Також часто прокручувала запис на диску. Вмикала його лише тоді, коли хтось був поруч. Інакше папуга звикла б говорити, коли в приміщенні нікого немає.

Дорослішають білі какаду у 5-6 років, з 30 починають потроху старіти. Живуть до 80, інколи до 100 років.

— У знайомих удома є дорослий какаду. Привезли з Австралії, — додає Володимир. — Увесь час сидів у кутку, їв рідко. Визвали додому ветеринара. Виявив, у птаха була депресія, бо в Австралії мав дружину, можливо, й пташенят. Какаду створюють пару на все життя.

У природі селяться біля водойм у пальмових та евкаліптових лісах Австралії. Гнізда влаштовують у дуплах та на вершинах гнилих дерев, на висоті до 30 м.

— Вчені помітили, що австралійські папуги кладуть волоські горіхи на дорогу. Машини розколюють їх, а птахи забирають і їдять серцевину. Беруть у лапу шматки дерева, щоб почесатися ними.

Перед смертю попрощався з господинею

Африканський папуга Алекс жив у науковця з Аризони Ірени Пеппберг. Вона навчила його рахувати до шести. Птах розрізняв сім кольорів і п'ять форм, розумів різницю між малим та великим, верхом і низом. Складав правильні фрази, знав 160 слів.

— Коли хазяйка мила клітку, казав "Гарна робота". На сніданок просив дати банан. Коли замість нього давали яблуко, кидав на дно клітки і знову просив банан, — говорить Володимир Назарко.

Алекс помер у 31 рік від атеросклерозу. Останні слова, що сказав господині, — "Будь гарною, зустрінемося завтра. Я люблю тебе".

 

Зараз ви читаєте новину «Приручена папуга має розум трирічної дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути