понеділок, 28 липня 2014 19:37

"Ультрас різних клубів воюють разом. Раніше таке неможливо було уявити" - фанат "Дніпра"

"Ультрас різних клубів воюють разом. Раніше таке неможливо було уявити" - фанат "Дніпра"
Євген Переверзєв з колишнім капітаном "Дніпра" Андрієм Русолом

Один із лідерів ультрас дніпропетровського "Дніпра" Євген Переверзєв ("Юджин") розповів Gazeta.ua, яка мета об'єднала всіх українських фанатів.

"Копенгаген" також треба зрозуміти

30 липня "Дніпро" зіграє матч Ліги чемпіонів проти данського "Копенгагена" у Києві. Мирон Маркевич зізнався, що не тримає образи на суперника за відмову летіти у Дніпропетровськ.

"Ми дуже довго чекали на Лігу чемпіонів, - каже Євген. - І звісно, хотіли, щоб матчі проходили у Дніпропетровську. Сподіваюсь, що команда зможе пройти далі, а ситуація на Сході нормалізується і поєдинки групового раунду ми вже зможемо прийняти вдома. Але загадувати наперед рано.

"Копенгаген" також треба зрозуміти. На території нашої країни збили цивільний літак. Їм дуже важко пояснити, в яких регіонах йдуть бойові дії, а в яких ні. Вони знають, що в країні йде війна. І все."

Скільки фанатів "Дніпра" приїде у Київ?

"Важко назвати якусь точну цифру. Зрозуміло, що багато людей захочуть подивитися таку важливу гру. Будуть їхати автобусами, потягами і своїм власним транспортом. Думаю, на стадіон також прийде багато киян та фанатів "Динамо", з якими ми товаришуємо."

Київ — хороший варіант для "Дніпра"?

"Кращий, ніж Львів. У Київ ближче їхати."

Якби Маркевич очолив "Дніпро" рік тому, то могли бути протести

У минулому сезоні "Дніпро" став другим. Задоволені таким результатом?

"Ми і другого місця багато років не бачили. Звичайно, розчарування також присутнє. Ми лідирували і мали хороші шанси, щоб поборотися за перемогу в чемпіонаті. Не варто звинувачувати якусь третю сторону. Команда сама винна. Губила важливі очки в матчах, де цього можна було не робити. В тих же іграх з аутсайдерами."

В міжсезоння команду очолив колишній наставник "Металіста" Мирон Маркевич. Як ультрас сприйняли це призначення?

"Якби таке трапилося рік тому, то можна було б якось протестувати. Але, по-перше, це рішення президента клубу. По-друге, Мирон Богданович — це найкращий український тренер в даний час. Він пішов з "Металіста" через незгоду з політикою клубу, позицією керівництва та власника (Сергія Курченка). Всі розуміють, що за людина керувала командою.

Зараз рано робити якісь далекоглядні висновки. Чемпіонат тільки стартував. Подивимося, як розвиватимуться події."

Які у вас очікування від цього чемпіонату?

"Хочеться, щоб команда виступила не гірше, ніж у минулому сезоні. Також хочеться, щоб "Дніпро" дійшов до фіналу Кубка України. Можна сказати, що це найлегший варіант здобути трофей."

Зараз всі об'єдналися заради однієї мети — захистити нашу країну

У лютому українські ультрас оголосили перемир'я на невизначений термін. Пізніше фанати "Дніпра" та "Металіста", найбільш непримиренні вороги в українському футболі, провели матч єдності (4:4) і спільний марш у Харкові.

"Країна єдналася проти єдиного ворога. В такій ситуації власні амбіції відходять на третій, четвертий чи п'ятий плани. На першому місці у нас єдність та цілісність України.

Зараз ультрас різних клубів воюють разом у добровольчих батальйонах "Азов", "Айдар" та "Крим". Раніше таке неможливо було уявити, але тепер всі об'єдналися заради однієї мети — захистити нашу країну."

Скільки фанатів "Дніпра" зараз бере участь у бойових діях?

"Важко назвати точну цифру. Багато людей було мобілізовано. Хтось пішов у регулярну армію. Також наші хлопці є в батальйоні "Азов". Ми допомагали їм з формою. Купували для них окуляри, шоломи, наколінники, щитки та ін. Тобто всі необхідні речі, щоб комфортно себе почувати на полі бою."

Якщо не помиляюсь, ультрас "Дніпра" першими організували збір коштів, речей та продуктів для армії.

"Не можу сказати були ми першими чи ні. Насправді, це не важливо. Ми не збираємось влаштовувати якісь перегони. Так вийшло, що Дніпропетровськ став форпостом у боротьбі проти терористів. За 200 км від міста вже йдуть бойові дії. Дуже багато поранених хлопців везуть до нас. На території аеропорту діє військовий госпіталь. Люди збирають продукти харчування і необхідні речі. Майже у всіх великих супермаркетах знаходяться волонтери, які цим займаються.

Можливо, у Києві це все не так відчувається, адже столиця знаходяться на далекій відстані від зони АТО. Дніпропетровськ, Запоріжжя і Харків дуже сильно відчувають близькість бойових дій. Постійно привозять велику кількість поранених людей."

Буквально все фарбують у жовто-блакитні кольори

Патріотизм Дніпропетровська вразив всю Україну.

"Дійсно, містом прокотилася дуже велика і сильна хвиля патріотизму. Багато машин та будівель прикрасили державними прапорами. Люди одягаються у вишиванки. Буквально все фарбують у жовто-блакитні кольори.

Є міста, яким не потрібно було доводити, що вони українські. Наприклад, Полтава. Там і так усе зрозуміло.

Я зараз розмовляю з вами українською мовою, бо ви зателефонували і запитали мене українською. Але моя рідна мова — російська. І казочки про те, що в Україні "притесняют русский язык", політики придумали спеціально, щоб роз'єднати людей і створити якусь невидиму проблему.

Люди, які відчували себе українцями, не дивлячись на те, що вони розмовляють російською мовою, хотіли самовиразитися і довести суспільству, що Дніпропетровськ — це українське місто. Хоча є люди-раби, яким все байдуже, лиш було б тихо і спокійно і вистачало на хліб.

Щодо української мови, то я вважаю, що, якщо ти живеш в Україні, то маєш її знати. Це твоя Батьківщина. Зараз на хвилі патріотичного піднесення люди мають вчити мову і спілкуватися нею."

Яка ситуація з патріотизмом у сусідній з вами Донецькій області?

"Жахлива. Переважна більшість людей є проросійськими. Потрібно знати історію регіону, щоб розуміти, чому так трапилося. Колишнім в'язням та людям із соціальних низів давали вибір — їхати на Північ чи на Донбас. Більшість обирали другий варіант. Пройшло два-три покоління, а людей тягне в "Россию-матушку".

Коли ми співали гімн України на "Донбас-Арені" в матчі з "Шахтарем", то стояв суцільний гул. Було противно.

Коли ми звільнимо Донбас, то потрібно буде багато працювати, щоб змінити свідомість людей."

Таких близьких відносин футболістів з фанатами немає в жодній команді

У минулому сезоні ультрас "Дніпра" заспівали пісню "Воины света" "Ляпіса Трубєцкого". Чому обрали саме її?

"Вперше ми її виконали після матчу з "Динамо". Це революційна пісня. Вона часто звучала на Майдані. Після гри з киянами співали її регулярно. У новому сезоні ми не відмовимося від цієї традиції.

Я їздив працювати у дитячий табір. Там дискотеки закінчувалися цією піснею. Всі діти, починаючи від 6-річних хлопчиків і дівчаток і до старшого загону, співали "Воины света".

Після матчу із запорізьким "Металургом" разом з ультрас хіт "Ляпісів" співали Зозуля та Федецький.

"Вони дуже полюбляють цю пісню. Хлопці з усієї України кажуть, що у нас дуже файна атмосфера і таких близьких відносин футболістів з фанатами немає в жодній команді. Але я не навіть не знаю, як це пояснити."

А у чому секрет вже міжнародної популярності хіта про Путіна?

"Це протест. Так люди висловлюють своє відношення до лідера Росії та всіх його імперських замашок.

У 1991-му році Україна стала незалежною. Але тоді ми майже нічого не зробили для того, щоб її отримати. Зараз настав переломний момент, коли потрібно воювати і доводити, що країна незалежна, вільна і нікому не дасть зазіхати на свою цілісність."

Ще з початку Майдану у суспільства кардинально змінилася думка про ультрас.

"Раніше всі думали, що фанати — це хулігани та розбишаки. Ми не вважаємо себе героями і не прагнули нікому нічого довести. Просто робимо те, що завжди. Раніше за нами так не слідкували, а з початком Майдану ми потрапили у поле зору преси. Стали більш публічними.

Зараз ми не думаємо про якісь перформанси на матчі. Кожен день гинуть хлопців. Тому всі свої сили намагаємось спрямувати на допомогу армії. Взагалі, зараз не дуже до футболу. Він відійшов на другий чи навіть третій план.

Як ви стали фанатом?

"Це дуже довга історія. Спочатку ходив на футбол з батьком, потім сам. І так закрутилося. А за освітою я педагог. Три роки працював у школі. Викладав англійську мову."

Зараз ви читаєте новину «"Ультрас різних клубів воюють разом. Раніше таке неможливо було уявити" - фанат "Дніпра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути