субота, 28 грудня 2013 15:10

Четвертий "Золотий м'яч" Мессі, тріумф "Баварії", кінець епохи Фергюсона: ТОП-13 спортивних подій 2013 року в світі

Четвертий "Золотий м'яч" Мессі, тріумф "Баварії", кінець епохи Фергюсона: ТОП-13 спортивних подій 2013 року в світі
Алекс Фергюсон ставав чемпіоном Англії з "МЮ" 13 разів. Фото: reuters.com

Незважаючи на відсутність таких турнірів, як Олімпійські ігри або чемпіонат світу чи Європи з футболу, в спортивному світі 2013 сталося багато такого, що не давало нам нудьгувати. Сайт Gazeta.ua приводить свою версію найбільш значущих світових спортивних подій року, що минає.

Мессі виграв четвертий "Золотий м'яч"

Форвард "Барселони" і збірної Аргентини Леонель Мессі в четвертий раз поспіль став володарем "Золотого м'яча" - призу найкращому футболістові року. За результатами голосування журналістів спортивних видань, а також тренерів і капітанів національних збірних світу аргентинець випередив свого одноклубника, іспанця Андреса Іньєсту, а також форварда мадридського "Реала" і збірної Португалії Кріштіану Роналду.

Мессі також обійшов Йохана Кройфа , Мішеля Платіні та Марко ван Бастена , які вигравали цю нагороду тричі. До того ж забив у календарному році 91 гол, побивши рекорд німця Герда Мюллера ( 86 ) .

"Яблучко" Тури Бергер

Знаменита норвезька біатлоністка Тура Бергер в сезоні 2012/2013 стала автором відразу декількох рекордів у розіграші Кубка світу. За результатами фінального, дев'ятого етапу в російському Ханти-Мансійську, спортсменка посіла перше місце в загальному заліку з рекордною кількістю очок в сезоні — 1234.

Крім того, Тура завоювала Великий Кришталевий Глобус і чотири малих - в заліку індивідуальних гонок, заліку спринтерських гонок, заліку гонок переслідування і заліку мас-стартів.

Відзначимо, що в ТОП-10 загального заліку завершили сезоні українки Олена Підгрушна і Віта Семеренко.

Тріумф "Баварії"

Фантастичним виявився рік для мюнхенської "Баварії", яка виграла п'ять клубних трофеїв.

У Бундеслізі мюнхенці впевнено завоювали чемпіонський титул, відірвавшись за підсумками сезону від найближчого переслідувача - дортмундської "Боруссії" - на 25 очок.

25 травня команда вперше з 2001 року виграла головний європейський турнір - Лігу Чемпіонів. У фіналі, який пройшов на лондонському "Уемблі", "Баварія " з рахунком 2:1 обіграла тих самих земляків з "Боруссії". Перемогу приніс гол Ар'єна Роббена за хвилину до кінця основного часу. Рахунок же на 60-й хвилині відкрив Маріо Манджукич, а через вісім хвилин рівновагу ударом з пенальті відновив Гюндоран.

На початку червня "Баварія " стала володарем Кубка Німеччини. У фіналі мюнхенці з рахунком 3:2 обіграли "Штутгарт ". Дубль на рахунку Маріо Гомеса , ще один м'яч забив Томас Мюллер. У суперника двічі відзначився Мартін Гарник. Крім того , це був останній офіційний матч у складі " Баварії " українського півзахисника Анатолія Тимощука.

Наприкінці серпня " Баварія" завоювала Суперкубок УЄФА , обігравши "Челсі". Переможець не визначився ні в основний , ні в додатковий час. Доля трофею вирішувалася в серії післяматчевих пенальті , де сильнішими виявилися мюнхенці - голкіпер Мануель Нойер парирував останній удар у виконанні Ромелу Лукаку.

Останнім титулом року стала перемога у фіналі клубного чемпіонату світу над марокканським клубом " Раджа Касабланка" , 2:0. Голи забивали Данте і Тіаго Алькантара.

Сума призових, зароблених "Баварією" в 2013 році, склала близько 125 млн євро .

Хосеп Гвардіола перебрався до Мюнхена

Після закінчення сезону 2012/2013 тодішній тренер "Баварії" Юпп Хайнкес залишив клуб, а пізніше оголосив про завершення кар'єри у футболі. Його замінив екс-наставник іспанської "Барселони" Хосеп Гвардіола. З клубом тренер підписав контракт до 30 червня 2016 року. Відзначимо, що свою першу прес-конференцію на чолі мюнхенської команди, яка зібрала понад 240 журналістів, тренер провів німецькою мовою.

Кар'єра Гвардіоли в "Баварії" почалася успішно. З новою командою тренер виграв Суперкубок УЄФА і клубний чемпіонат світу. А в Бундеслізі встановив рекорд, у 19-й раз ставши зимовий чемпіоном.

Гвардіола залишив "Барселону" після закінчення сезону 2011/2012, пояснивши рішення необхідністю відпочити від тренерської роботи. З каталонською командою Гвардіола тричі поспіль вигравав чемпіонат Іспанії і двічі перемагав у Лізі Чемпіонів.

"Барселону" після Гвардіоли очолив Тіто Віланова. Але він змушений був залишити клуб через рік через серйозні проблеми зі здоров'ям. На даний момент команду тренує аргентинський фахівець Херардо Мартіно.

Алекс Фергюсон залишив "Манчестер Юнайтед"

Головний тренер "Манчестер Юнайтед", 71-річний сер Алекс Фергюсон завершив тренерську кар'єру.

"МЮ" фахівець очолював з 1986 року. З клубом 13 разів ставав чемпіоном Англії, 5 разів володарем Кубка Англії, 4 рази вигравав Кубок Футбольної ліги. Десятиразовий володар Суперкубка Англії, двічі вигравав Лігу Чемпіонів (1999, 2008).

На посту головного тренера команди Фергюсона замінив 50-річний Девід Мойес, який до цього 11 років очолював "Евертон". Мойес підписав з новим клубом шестирічний контракт.

Вулицю, яка веде до домашнього стадіону манкуніанців - "Олд Траффорд" - назвали на честь сера Алекса Фергюсона.

"Челсі" виграв Лігу Європи

Лондонський "Челсі" став переможцем другого за престижністю єврокубкового турніру континенту - Ліги Європи. У фінальному поєдинку, який пройшов 15 травня на "Амстердам Арені", "аристократи" обіграли португальську "Бенфіку" з рахунком 2:1.

Переможний гол на третій доданій хвилині основного часу забив Браніслав Іванович. Раніше, на 59-й хвилині рахунок відкрив Фернандо Торрес. Через дев'ять хвилин рівновагу ударом з пенальті відновив Оскар Кардоссо.

"Челсі" не тільки виграв Лігу Європи вперше в історії, а й на момент фінального свистка одночасно був ще й чинним переможцем Ліги Чемпіонів.

Крім того, іспанські легіонери лондонців - Фернандо Торрес і Хуан Мата - після закінчення матчу встановили унікальний рекорд. Обидва гравці стали чинними переможцями чемпіонату світу (2010), чемпіонату Європи (2012), Ліги Чемпіонів (2012) і ліги Європи (2013).

Каха Каладзе попрощався з футболом

Прощальний матч Кахи Каладзе відбувся в Тбілісі 31 травня. Команда друзів Каладзе зустрічалася з " Міланом". Перемогу здобули россонері з рахунком 3:1. Один з голів на рахунку Андрія Шевченка , ще по разу відзначилися Філіппо Індзагі і П'єтро Верховод . У друзів забивав Георгій Деметрадзе. Сам Каладзе був замінений на 78 -й хвилині під овації 60 тисяч глядачів.

За свою кар'єру Каладзе виступав за команди " Динамо" ( Тбілісі) , "Динамо" ( Київ) , італійські " Мілан" і "Дженоа ". У складі київського "Динамо " тричі ставав чемпіоном України , стільки ж разів - володарем Кубка України , а також півфіналістом Ліги Чемпіонів сезону 1998 /1999. З "Міланом" двічі - в сезоні 2002/2003 і 2006/2007 - вигравав Лігу Чемпіонів. Зіграв 83 матчі за збірну Грузії , забив один м'яч.

Кака повернувся в "Мілан"

Бразильський півзахисник Кака на початку вересня перейшов з "Реала" в "Мілан", підписавши з россонері контракт до кінця червня 2015 року. Заради повернення в клуб, де бразилець грав з 2003 по 2009 роки, футболіст погодився на зменшення зарплати в два рази. У старому - новому клубі гравець отримав 22-й номер.

Перший раз Кака перейшов до "Мілана" з бразильського "Сан- Паулу" за 8,5 млн євро. У складі італійського клубу провів шість сезонів, вигравши чемпіонат Італії, Лігу Чемпіонів, двічі Суперкубок УЄФА.

У "Реал" перейшов у 2009 році. Трансфер бразильця обійшовся королівському клубу в 68,5 млн євро. У складі "вершкових" виграв чемпіонат, Кубок і Суперкубок Іспанії.

Феттель - чотириразовий чемпіон Формули-1

Пілот Red Bull Себастьян Феттель в четвертий раз поспіль став чемпіоном світу у Формулі -1. Спортсмен достроково виграв Гран-прі Індії і став недосяжним для суперників.

Пізніше Феттель здобув перемогу на Гран-прі США, яка стала восьмою поспіль за один сезон. Таким чином, пілот побив рекорд Міхаеля Шумахера, який виграв сім Гран-прі у сезоні 2004 року.

Девід Бекхем завершив кар'єру

Знаменитий англійський півзахисник, 38-річний Девід Бекхем завершив кар'єру після закінчення сезону 2012/2013.

Протягом кар'єри футболіст виступав за "Манчестер Юнайтед", "Реал", Лос-Анджелес Гелаксі", "Мілан" і "ПСЖ". Є шестиразовим чемпіоном Англії, дворазовим переможцем МЛС. По разу ставав чемпіоном в Іспанії та Франції. З "МЮ" виграв Лігу Чемпіонів сезону 1998/1999. За збірну Англії зіграв 115 матчів, забив 17 м'ячів.

"ПСЖ", який був останнім клубом футболіста, пропонував йому продовження контракту і місце в структурі клубу після завершення кар'єри. Пропозиція була прийнята.

В останньому домашньому матчі проти "Бреста" глядачі проводили футболіста з поля оваціями.

Крім того, у Бекхема підписаний п'ятирічний контракт з Китайською футбольною федерацією. Мета місії зірки футболу - допомогти китайській суперлізі вийти на світовий рівень і підняти авторитет футболу в країні.

Алессандро Неста повісив бутси на цвях у 37 років

Відомий італійський захисник, 37-річний Алессандро Неста завершив кар'єру.

У своєму футбольному "житті" італієць зіграв 417 матчів у Серії А, 101 зустріч в Лізі Чемпіонів. Ще 78 ігор Неста зіграв за національну збірну Італії, з якою став чемпіоном світу в 2006 році. Чотири рази визнавався кращим захисником італійського чемпіонату, ще один раз - кращим захисником Європи за версією УЄФА. Тричі вигравав чемпіонат Італії, виступаючи за "Лаціо" і "Мілан". У складі міланського клубу двічі вигравав Лігу Чемпіонів.

Останнім клубом у кар'єрі Нести став канадський "Монреаль Імпакт", куди він перейшов з "Мілана" в липні 2012 року.

Болт втретє виграв спортивний "Оскар"

Знаменитий ямайський спринтер Усейн Болт втретє був нагороджений титулом спортсмена року за версією Laureus World Sports Awards . На лондонській Олімпіаді він повторив успіх у Пекіні , завоювавши золото в трьох дисциплінах - бігу на 100, 200 м і в естафеті 4*100 м. У номінації спринтер випередив футболіста Лео Мессі, плавця Майкла Фелпса, велогонщика Бредлі Уіггінса, легкоатлета Мо Фара і пілота формули-1 Себастьяна Феттеля.

На чемпіонаті світу з легкої атлетики в Москві, який відбувся в серпні, Болт здобув перемогу в бігу на 100 м з результатом 9,77 секунди.

Болт є шестиразовим олімпійським чемпіоном, ще стільки ж разів вигравав чемпіонат світу.

Джокович і Серена Вільямс зберегли корону

Серб Новак Джокович і американка Серена Уільямс другий рік поспіль визнані Міжнародною тенісною федерацією (ITF) кращими тенісистами року. Причому Вільямс удостоїлася цього титулу в четвертий раз в кар'єрі, а Джокович його виграв третій рік поспіль.

У минулому сезоні Серена виграла 11 титулів, серед яких - перемога у фіналі US Open і "Ролан Гаррос". Крім того, стала переможницею підсумкового турніру WTA.

Джокович виграв сім титулів. Серед них - Australian Open. Крім того, дійшов до фіналів Вімблдону і US Open.

Американці Майк і Боб Брайани стали кращими в чоловічому парному розряді, італійки Сара Еррані і Роберта Вінчі - в жіночому.

Зараз ви читаєте новину «Четвертий "Золотий м'яч" Мессі, тріумф "Баварії", кінець епохи Фергюсона: ТОП-13 спортивних подій 2013 року в світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути