вівторок, 12 березня 2013 14:57

Усейн Болт став триразовим володарем "спортивного Оскара"
7

Олімпійська чемпіонка у семиборстві Джесіка Енніс
Фото: Reuters
Досягнення Майкла Фелпса не залишилися непоміченими
Зірка бразильського футболу Неймар
Олімпійська чемпіонка-спрінтерша з Ямайки Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс
Фелікс Баумгартнер перевищив швидкість звуку у вільному падінні

Легкоатлети Усейн Болт і Джесіка Енніс стали спортсменами року за версією Laureus World Sports Awards

Переможців в кожній категорії вибрало журі престижної премії, що складається з 46 членів Світової академії спорту Laureus. Списки же основних номінантів були сформовані запрошеними фондом журналістами з усього світу. Церемонія вручення нагород відбулася в понеділок в Муніципальному театрі Ріо-де-Жанейро.

Спортсменом року в результаті був визнаний ямайський спринтер Усейн Болт, який отримав нагороду вже втретє в кар'єрі. У 2012 році в Лондоні Болт повторив свій же успіх пекінської Олімпіади, коли він завоював золото у трьох дисциплінах (100, 200 метрів і в естафеті 4х100м). Крім ямайця на нагороду претендували велогонщик Бредлі Уїггинс, футболіст Ліонель Мессі, плавець Майкл Фелпс, легкоатлет Мо Фара і гонщик Себастьян Феттель.

Чемпіонка Ігор в Лондоні в семиборстві Джесіка Енніс з Великої Британії стала спортсменкою року, випередивши Еллісон Фелікс, Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс (обидві - легка атлетика), Міссі Франклін (плавання), Серену Вільямс (теніс) і Ліндсі Вонн (гірськолижний спорт).

"Проривом року" журі визнало виступ британського тенісиста Енді Маррея, який у минулому році не тільки виграв Олімпіаду, але і перший для себе турнір серії Великого шолома - US Open.

"Повернення року" здійснив легкоатлет Фелікс Санчес, переможець Ігор-2012 в бігу на 400 метрів з бар'єрами. Домініканець вигравав змагання у цій дисципліні також на Іграх-2004 в Афінах.

Командою року була визнана збірна Європи з гольфу, яка в драматичній боротьбі завоювала Кубок Райдера, незважаючи на практично безнадійне відставання від команди США перед заключним днем ??змагань. У 12 одиночних поєдинках останнього дня господарям достатньо було набрати 4,5 очки, щоб здобути підсумкову перемогу, проте в результаті збірна Європи взяла гору з рахунком 14,5-13,5.

У двох категоріях списки номінантів складалися в індивідуальному порядку: кращого спортсмена в екстремальних видах спорту вибирали журналісти, що спеціалізуються в цій області, а найкращого спортсмена з обмеженими можливостями вибирала комісія Міжнародного паралімпійського комітету (IPC).

У першому випадку володарем нагороди став Фелікс Баумгартнер, перша людина, що перевищила швидкість звуку у вільному падінні. Його стрибок зі стратосфери відбувся 14 жовтня минулого року з висоти 38 969,4 метрів. Австрієць розвинув швидкість 1357,6 кілометрів на годину.

Кращим же спортсменом року з обмеженими можливостями був визнаний бразильський плавець Даніель Діас, шестиразовий чемпіон Паралімпіади-2012. У минулому році премію отримав південноафриканський бігун-ампутант Оскар Пісторіус, який зараз звинувачюється у вбивстві своєї подруги.

Спеціальну нагороду за видатні досягнення в спорті отримав знаменитий плавець Майкл Фелпс, який вже завершив кар'єру Американець також був номінований і на звання спортсмена року, однак знову - в п'ятий раз в кар'єрі - нагорода йому не дісталася.

Глава оргкомітету Ігор у Лондоні Себастьян Коу, відомий у минулому легкоатлет, удостоївся нагороди за видатну кар'єру в спорті.

Ведучим церемонії в 2013 році став відомий голлівудський актор Морган Фрімен, володар "Оскара", а допомагала йому актриса Ева Лонгорія, колишня дружина баскетболіста "Сан-Антоніо Сперс" Тоні Паркера.

Кошти, зібрані в ході організації церемонії, перераховуються в фонд "Спорт на благо", який підтримує понад 90 різних спортивних проектів в 34 країнах світу. За всю історію існування премії на такі цілі вдалося зібрати близько 60 мільйонів євро.

Зараз ви читаєте новину «Усейн Болт став триразовим володарем "спортивного Оскара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути