Ексклюзивы
суббота, 03 марта 2012 16:30
Юрий Шеляженко
Юрий Шеляженко
Редактор газети "Правдошукач"

Національно-культурна автономія українців РФ почала діяльність із порушення закону

В Інтернеті швидко розійшлася звістка про те, що 2 березня в Москві відбувся так званий установчий з'їзд Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, влаштований незрозуміло ким і названий "провокацією" в заяві українських громадських організацій Росії.

Оскільки справжній з'їзд відбувся 29 лютого, щось тут дійсно тхне сіркою...

Головною новиною, втім, став не з'їзд-клон самозваної автономії, а той ганебний факт, що на цей з'їзд навіть не пропустили українських журналістів.

На мою думку, цей факт заслуговує не тільки громадського осуду, а й юридичної оцінки.

Відповідно до статті 1 Федерального закону РФ "Про національно-культурні автономії", національно-культурна автономія - це об'єднання громадян Російської Федерації, що відносять себе до певних етнічних спільнот на основі їхньої добровільної самоорганізації з метою самостійного вирішення питань збереження самобутності, розвитку мови, освіти, національної культури.

Відповідно до статті 15 Федерального закону РФ "Про об'єднання громадян" діяльність об'єднань громадян має бути гласною.

Отже, якщо принцип гласності в діяльності самозваної автономії зафіксовано в її статуті (зазвичай так і робиться), їй повинні відмовити в державній реєстрації на підставі п. 5 ч. 1 ст. 23 ФЗ РФ "Про об'єднання громадян" (оскільки в представлених установчих документах об'єднання громадян міститься недостовірна інформація про гласність його діяльності).

Якщо, навпаки, в статуті проголошується бажання самозваної автономії діяти негласно, їй повинні відмовити в державній реєстрації на підставі п. 1 ч. 1 ст. 23 ФЗ РФ "Про об'єднання громадян" (оскільки статут об'єднання громадян суперечить законодавству Російської Федерації).

А якщо статутом самозваної автономії питання гласності її діяльності ніяк не врегульоване – можливо, її реєстрація і буде законною, проте після цього Міністерству юстиції РФ доведеться одразу винести попередження самозванцям за негласне проведення з'їзду на підставі п. 5 ст. 38 ФЗ РФ "Про об'єднання громадян".

Попередження – це як мінімум...

Як зацікавлена особа – українець і, до того, ще й журналіст – я схильний розцінювати недопуск представників ЗМІ на установчий з'їзд об'єднання громадян як досить серйозне правопорушення, що є достатньою підставою для ліквідації самозваної автономії (на підставі ст. 44 ФЗ РФ "Про об'єднання громадян").

У будь-якому випадку, починати свою діяльність з кричущого порушення чинного законодавства – то є недобре, вельми недобре!

Соромно, панове-земляки! Якщо серед "з'їздунів" такі взагалі були...

Сейчас вы читаете новость «Національно-культурна автономія українців РФ почала діяльність із порушення закону». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

24

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть