Ексклюзивы
вторник, 21 мая 2013 11:31
Юрий Романенко
Юрий Романенко
Политтехнолог

Якщо дискурс з "фашизмом" буде продовжуватись, то все закінчиться дуже сумно

Поки тема фашистів та антифашистів виглядає карнавально, весело, але в діях влади та опозиції проглядається небезпечна динаміка, яку вони через свою недалекість просто випускають із зору. Думають, що їм вдасться все тримати під контролем. Історія доводить, що рано, чи пізно, все виходить з-під контролю.

Будь-яке бажання зробити дурнями людей вимагає значних зусиль та багато часу. Дискурс на тему фашистів та антифашистів триває не так довго, щоби глибоко укорінитися в масах, але, звичайно, це тривожний дзвіночок.

Тема фашизму-антифашизму не спрацювала, бо вона тільки почала розгортатися. Але, якщо буде продовжуватися все це із такою ж затятістю, то почне працювати. Брехня повторена тисячу разів — стає істиною. Прості люди мають обмежені здібності до рефлексії, та критичного сприйняття того, що їм нав'язують медіа. Навіть по деяких знайомих бачив, що "проковтнули" цю "фішку", і перестають критично ставитись до мотивів, які стоять за цим.

На наших очах розгортається основна сюжетна лінія 2015 року. Партії регіонів більше нічого не лишиться, як говорити про боротьбу із фашизмом. Таким чином, вони будуть намагатися пролонгувати свою владу. В цьому суть того, що відбувається, все інше - мішура.

Проблема полягає в тому, що розгортання цього дискурсу не залишає можливості для консенсусу між різними політичними силами і соціальними групами, оскільки ідентифікація себе з тієї чи іншої сторони, навішування ярликів унеможливлює ведення діалогу.

Це була постановка, можливо, навіть узгоджена певною мірою. Про це свідчать деталі. Наприклад, низка "свободівців" приймали участь в охороні мітингу "антифашистів", які були на Європейській площі, що зафіксовано фотокамерами. Окрім того, одна компанія проводила трансляцію обох мітингів. Також ця постановка бійки біля КМДА, яка має штучний характер, була потрібна для хорошої картинки.

Все було зроблено грамотно. Це дуже безвідповідально зі сторони влади, та тих політичних сил, які приймають участь в усьому цьому, бо ці ігри закінчаться тоді, коли проллється кров. Ці всі "розборки" виведуться на інший рівень, бо кров вмикає інші інстинкти. Вона відключає "раціо", після цього діалог буде остаточно припинено.

Країну ділять на два сорти, бо це вигідно політикам. Це форма маніпуляції, яка дозволяє структурувати народ по стадам, і гнати їх в необхідному руслі. Вони саме так дивляться на народ і навіть не приховують цього.

Ані влада, ані опозиція не можуть висунути об'єднувальну ідею. Оскільки немає позитивної мети, то ставиться негативна. Народом управляють за класичною схемою: розділяй та владарюй. Все так триватиме до того часу, допоки не висунеться або нова політична сила, або низка політичних сил, які будуть будувати свою платформу на основі об'єднання та раціональних цілях.Цей фактор розколу може швидко відійти в сторону, тому що розкол між Заходом та Сходом не настільки великий, якщо він взагалі існує, як нам намагаються це подати. Немає таких глибоких проблем, які би змушували ненавидіти один одного.Це ще можна пригасити, але якщо цей дискурс з фашистам, який свідомо імплантується в свідомість мас, буде продовжуватись, то все закінчиться дуже сумно. Мільйони людей сприймають медіа-ідеї. Як казав Маркс — ідея, яка оволоділа масами — стає матеріальною силою. І от ця матеріальна сила зіштовхнеться із іншою матеріальною силою, після чого з'являються образи, які переростають в протистояння. Ми вкотре знаходимось в поворотній точці, бо 20 років ми із дивовижним везінням проскакували у вушко голки, а зараз ця квазістабільність починає руйнуватися на очах.

Сейчас вы читаете новость «Якщо дискурс з "фашизмом" буде продовжуватись, то все закінчиться дуже сумно». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть