Ексклюзивы
пятница, 16 ноября 2012 15:48

Колгоспи однозначно не потрібні, а земля має продаватися

Автор: Фото: photo.i.ua
 

Село не розвивається, бо людям немає де працювати. Не розвинуті особисті селянські господарства. Люди хочуть взяти землю, але бояться, що держава введе великі податки. Хоча зараз податок на землю символічний — кілька десятків гривень з гектара. Селянин готовий стати власником, але немає обігових коштів на техніку. Більшість, особливо молодь, хотіли б її придбати і працювати на землі. Але не мають можливості.

Важко сказати, коли молодь почне повертатися у село. Мабуть, коли буде стабільність. Коли будуть знати, що літр молока сьогодні, завтра і післязавтра коштує однаково. Минулого року у нас посадили багато картоплі. Ціна була три гривні. Сьогодні — 50 копійок за кілограм. Оце біда, коли немає стабільних цін. Держава повинна розробити планову економіку. Ми повинні чітко знати: сьогодні картоплі потрібно посадити стільки, а кукурудзи стільки, а буряка, наприклад, не треба взагалі. Виробництво має бути пропорційним. Кожен регіон повинен себе забезпечити. Між собою регіони мають конкурувати. І обов'язково - перекрити кордони для ввезення тих продуктів, які ми вирощуємо самі.

Відроджувати тваринництво треба. Але досі, поки у нас господарюють холдинги, які тримають по тисячі гектар землі, це буде не скоро. Держава має створити кілька одноосібників-куркулів, які матимуть по 10-20 гектарів землі. І дати можливість їм розвиватися. Також мають бути невеликі селянські господарства, в яких працювало б по кілька сімейних пар. Це дасть робочі місця і якість продукції.

Якщо держава не зверне уваги на село, воно з часом просто зникне. Села, віддалені від обласного центру, просто приречені на вимирання і розорення. Доживемось до того, що будуть великі міста, навколо них декілька сіл, а потім нічого.

Колгоспи однозначно не потрібні. У землі має бути власник. При колективній формі власності люди не відчували відповідальності за землю. Нормальних керівників колгоспів, у якого люди заробляли, було мало. 70% голів колгоспів заробляли для себе та своєї сім'ї, а люди ходили, як на панщину. Частина населення хоче повернення тих часів. Бо в колгоспі можна було щось вкрасти, а у власника вже не візьмеш. Реформа була необхідна. Біда в тому, що як і всі реформи в країні, її почали, та не доробили.

Земля має продаватися. Її звідси екскаваторами і машинами вивозити не будуть. Вона має продаватися, аби мати власника. Можливо, варто внести обмеження у кількості гектарів, щоб уникнути монополії. А першочергове право викупити землі мала б держава. Бо є багато людей похилого віку, яким уже все рівно, де буде їхня земля. Для іноземців варто запровадити довгострокову оренду.

Важко спрогнозувати, на чому у селі можна заробити. Сьогодні рентабельне ягідництво — вирощування суниці, малини. Люди за два літніх місяці більш-менш нормально заробляють. Перспективне садівництво. Що буде далі - час покаже. Я говорю молодим: чіпляйтесь землі, вирощуйте щось. Це спасіння для села.

Наш народ працьовитий, але коли не бачить крайньої точки, робити не хоче.

Олександр ХРИСТЮК, сільський голова села Северинівка Жмеринського району Вінницької області

Сейчас вы читаете новость «Колгоспи однозначно не потрібні, а земля має продаватися». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть