Ексклюзивы
среда, 14 мая 2014 16:45

Доля Донбасу залежить від Обами

Путін ніколи не змириться з європейським вибором України. Президент РФ наполягатиме на глибокій федералізації України та вимагатиме гарантій її позаблокового статусу.

Аби реалізувати ці далекосяжні плани потрібно, щоб низка українських регіонів перейшла під контроль кремлівських окупантів. Це реально здійснити, перетворивши унітарну державу на конфедерацію удільних князівств. Такий статус знищить країну у сучасному державному форматі і поставить хрест на євроінтеграційних бажаннях Києва. До цього Путін йде різними засобами і шляхами.

Зараз його поведінка на Донбасі залежатиме від дій Заходу. Особливо від того, чи підтвердить президент США Барак Обама зустріч з Путіном на початку червня у Франції. На цій зустрічі планується обговорення подальшої долі України.

Загалом на сьогоднішній день стратегія Путіна щодо Сходу України залишається незмінною. Поки що він не анексуватиме Луганську та Донецьку області. Для нього на першому плані - глибока федералізація. Ще один варіант - створення буферних держав Придністровського типу. Доказом цього слугують ідеї створити Донецьку та Луганську республіки, які визнає лише Росія.

Найважчий, третій сценарій - це анексія Донбасу. Проте цей варіант не залишає Путіну жодного простору для маневрів у відносинах із Заходом. До того ж він розуміє, наскільки це дорого обійдеться російському бюджетові. Від результатів перемовин із США залежить доля Сходу України. Захід ще не вирішив, чи варто обговорювати з президентом РФ долю України та вислуховувати його аргументи.

Путінський сценарій щодо Сходу України не може бути стовідсотково прийнятним ні для Заходу, ні для України. Якщо переговорного формату з Москвою не буде знайдено, то Путін може піти на анексію Донбасу.

Для нього на даному етапі не так уже й важливі Луганськ і Донецьк. Під прицілом - Одеса, Херсон та Миколаїв. Саме з цими регіонами пов'язане забезпечення життєздатності Криму та Придністров'я. Весь ланцюг між Луганськом і Одесою - стратегічно важливий для Кремля. Окупаційний рух відбуватиметься по цьому напрямку.

В Москві побачили, що референдум на Сході відбувся, київська влада нічого не змогла зробити. Крім того, антитерористична операція не була успішною, оскільки не призвела до нейтралізації сепаратистів. АТО лише підірвала репутацію уряду. Путіна влаштовує, аби Донбас перетворився на заморожену зону конфлікту. Цю ситуацію він використає в переговорах із Заходом задля перетворення Росії в глобальну державу - аналог СРСР в нових історичних умовах.

Сейчас вы читаете новость «Доля Донбасу залежить від Обами». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть