Ексклюзивы
вторник, 22 апреля 2014 15:56

Заарештувати особисті рахунки Путіна - неможливо

Американський уряд збирається заморозити особисті рахунки Володимира Путіна у європейських банках, якщо буде здійснене вторгнення військ РФ на схід України. Інформацією про це володіє американське видання Times. Видання оцінює статки російського президента у $40 млрд.

Я був одним із перших, хто ще в 2007 році поставив питання про активи Володимира Путіна. Ці дані були оприлюднені у Британській газеті "Гардіан". Тоді багато хто сумнівався у достовірності цієї інформації. Зараз це підтверджено міністерством фінансів Сполучених Штатів. На мої джерела спиралася й американська газета "Тайм", коли проводила незалежне розслідування з цих питань.

Сьогодні я впевнений, що ті гроші, про які говорять США, не оформлені офіційно на Володимира Путіна. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков повністю в цьому правий, коли каже, що у Путіна закордонних рахунків немає. Формально це правда. Поза межами Росії немає рахунків, які оформлені на Путіна. Усе оформлено на його бізнес-партнерів та друзів. Тому зараз відокремити особисті гроші Путіна від активів його партнерів - дуже складно. У цьому сенсі заарештувати рахунки саме Путіна - неможливо. Та це й не потрібно.

Вважаю, що не треба чіпати Вололодимира Путіна особисто та членів його родини. Є 150-200 представників російської економічної еліти, для яких подібні санкції будуть найважливішою подією у житті. Путіну ж потрібно залишити простір для маневру. Не треба заганяти його у глухий кут. Якщо будуть запроваджені санкції проти економічної еліти, це зачепить і Путіна, який фактично є бенефеціаром їхніх активів. Є певні неформальні домовленості між Путіним і його гаманцями.

Путін же має залишатися останнім об'єктом тиску. Адже ми знаємо його психологію у критичних ситуаціях. Санкції особисто проти нього гратимуть негативну роль. Вони приведуть до подальшого обурення з боку Володимира Володимировича. Це може зробити дії самого Путіна непередбачуваними, зокрема й у силовому сенсі. Тому діяти треба дуже й дуже обережно.

Крім того, думаю, заявлені рахунки особисто Путіна вже не дуже й цікавлять. Це може звучати дивно, але це так. Путін вже змирився із думкою, що скористатися цими рахунками вже ніколи не зможе. Бо їх вже неможливо переоформити на нього особисто чи на членів його родини. А раз так, - він хоче ввійти в історію як людина, яка "поставила Захід на місце", та "довела, що Росія залишається великою державою, попри усі приниження та образи, які вона терпіла 25 років від Заходу". Виходячи з цього, Заходу треба діяти невідкладно.

Путін багато років сповідував надію піти з влади і стати просто заможним і впливовим громадянином світу. Зараз він сказав цій мрії "Допобачення". І з цього треба виходити. Для нього особисто фінансові санкції вже не є болісними. Путін зрозумів, що, як колись казав Олександр I, єдиний шлях керманича Росії з трону - у монастир. Тобто, що з трону можна потрапити або одразу на цвинтар, або у монастир. Після 15 років владарювання Путін розділив цю думку Олександра I.

Сейчас вы читаете новость «Заарештувати особисті рахунки Путіна - неможливо». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть