Ексклюзивы
вторник, 08 ноября 2011 14:33
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Задача Могилева - уничтожить местную элиту в Крыму

Вся адміністративна система мобілізується під наступні парламентські вибори. У Крим Віктор Янукович відправив силовика Анатолія Могильова. Владі треба скріпити свою вертикаль, знищити місцеву еліту і провести вибори. Досі за ґратами сидить Гриценко, його поплічники — теж. Якби країною хотіли керувати політичними методами, то призначали б людину із досвідом управління, щоб створити в Криму сприятливу інвестиційну зону. Завдання Могильова — знищити старий порядок і створити свій. Нав'язування нового порядку — основна задача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович приніс у жертву кримчанам Могильова, як барана на Курбан-Байрам - нардеп

Для Криму це означатиме знищення свобод і знищення інвестиційного клімату. Кримчан купуватимуть фразами, що ці силовики нібито принесуть стабільність. Але я сумніваюся в цьому. Бо будь-який переділ влади і власності були метою і Джарти, і Могильова, а це завжди нестабільність. Хоч намагатимуться декларувати, що в Криму наводиться порядок. Тільки словесні декларації і переділ власності, а переділ — під приводом, що нарешті натисли на криміналітет. Це дійде і до кримської землі. В контексті нової земельної реформи кримська земля стає дуже-дуже цікавим товаром. Сім'я президента захоче отримати до неї доступ. Казатимуть, що от вкрали землю, а ми її повертаємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські татари зраділи призначенню Могильова і похвалили його

Два з половиною місяці Крим був без прем'єра, бо треба було знайти відповідну людину, яка б відповідала критеріям силовика і поставленим завданням. Не виключаю, що й сам Могильов не дуже цього хотів. Не виключено, що його міністерство стало предметом цікавості сім'ї президента, зокрема, сина Олександра. Основний центр політики будується навколо сім'ї Януковича і Адміністрації президента. Ця логіка була в часи Леоніда Кучми. Там же теж сильних провладних партій не було. Тому зараз іде курс на знищення всіх партій, в тому числі і Партії регіонів. Останні призначення підтверджують цю логіку. Бо призначають тих людей, які не мають відношення до політичних процесів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович намагається повернути довіру до влади у Криму - Погребинський

Невдовзі варто очікувати інших звільнень серед міністрів. Мечі висять над усіма, до виборів хіба що не чіпатимуть Клюєва, Колеснікова, Бойка. Азарова можуть займати, бо треба привселюдне покарання людини, на яку повісять всі негаразди в країні. Можуть звільнити міністра фінансів Ярошенка, бо це людина Азарова. Думаю, що Азаров поставив питання руба: або Ярошенко залишається, або вони йдуть разом. Адже без Мінфіну він не зможе нічого контролювати. Хоч вже зараз не може призначити навіть заступника міністра чи оголосити догану без Януковича. Мінфін — серйозне міністерство, можливо, найсамостійніше в структурі Кабміну. Судячи з усього, у хлопців кредити високі, тому Мінфін стане предметом їхньої цікавості. Якщо призначати нового прем'єра, наприклад, Арбузова, це означатиме, що треба буде на Азарова списати всі непопулярні кроки. Наприклад, повісити падіння курсу гривні — девальвацію, а це неминуче при їхній політиці. Для цього треба Мінфін, який би не противився цьому процесу. А це важливо зробити ще при Азарові.

Сейчас вы читаете новость «Задача Могилева - уничтожить местную элиту в Крыму». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть