Ексклюзивы
воскресенье, 29 июля 2012 14:10
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Новий закон про закупівлі: мільярди будуть розподілятися між своїми

Закон "Про особливості закупівель у окремих сферах господарської діяльності" був прийнятий для того, щоб максимально акумулювати у ріках влади фінансовий ресурс для проведення передвиборчої кампанії. Через звуження доступу інформації про тендери дев'яносто відсотків закупок монопольних державних компаній залишається у тіні. Рівень корупції значно зросте.

Кошти передусім будуть вимиватися саме з місцевих бюджетів. На рівні комунальних підприємств відбуватимуться торги. Ніхто не буде контролювати, скільки грошей витрачатиметься на товар чи послугу. Закупки відбуватимуться за завищеними цінами.

Потім ці гроші з рахунків комунальних підприємств, звичайно, повертатимуться до рук місцевої влади. І вона на місцевому рівні витрачатиме їх на підкуп виборців, який вже зараз йде повним ходом. Вони потрібні, щоб купувати пайки, окуляри, тонометри, і все це роздавати виборцям. Ці речі люди отримають замість ремонтів доріг, прибудинкових територій, ремонти комунальних мереж. Тобто вони розмиються, підуть у нікуди, а також осядуть у кишенях окремих громадян. Прикладів таких оборудок безліч. Пригадайте хоча б закупку десяти лавочок у харківське метро до Євро-2012 за 288 тисяч гривень.

Закон зберігає вимогу оголошувати ключову інформацію про угоди. МВД, СБУ і КРУ мають активно відслідковувати подібні закупки. Але на сьогодні ми стикаємося із ситуацією, що контролю цих органів недостатньо. Прокуратура часто закриває очі на порушення, мовляв, все в порядку. А от тиск громадськості може змусити її реагувати.

Саме так відбулося, коли держпідприємство "Центр державного земельного кадастру" купило у структури, що належить депутату-регіоналу Юрію Іванющенку, кілки для розмітки території за 4,9 мільярдів гривень. Коли прокотилася хвиля протесту, були відправлені запити до Генпрокуратури, президента, то угоду розірвали.

Із новим законом і СБУ, і прокуратура будуть чекати команди зверху. Якщо "фас" поступить, вони будуть шукати, відкривати кримінальні справи. А якщо виграють свої, то, звичайно, на будуть закривати очі. Тож, якщо не буде громадського контролю, контролю лише цих структур недостатньо.

На сьогодні поданий дуже небезпечний законопроект про наклеп. Це перший крок до того, що журналісти та громадські організації, які будуть здійснювати контроль за закупівлями, будуть просто відправлені суду. Тому зараз громадськість має спитати пана Журавського як автора законопроекту, що він мав на увазі, коли його подавав.

Також закон про тендери вдарить по малому і середньому бізнесу. Раніше повідомлення про тендери слід було розмістити у віснику державних закупівель. Обов'язкова мала бути подана інформація, коли будуть торги, які умови. І це давало можливість будь-кому приймати участь у торгах. Навіть якщо тендер був виписаний для одного учасника, все одно підприємці мали можливість втрутитися і відхопити від цього пирога певну частину на свою діяльність. На сьогодні ж вони таку можливість втратили. Зараз мільярди будуть розподілятися між своїми. І малий та середній бізнес не матиме до них ніякого доступу.

Сейчас вы читаете новость «Новий закон про закупівлі: мільярди будуть розподілятися між своїми». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть