Ексклюзивы
понедельник, 26 марта 2012 13:20
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Наївно очікувати, що умови Порошенка щось змінять

Минулої п'ятниці Петра Порошенка призначили міністром економічного розвитку та торгівлі. Він погодився на цю посаду з міркувань, що краще бути при владі та захищати долю країни, аніж бути в опозиції невідомо де. Свою позицію продемонструє протягом роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ера донецьких кадрів закінчується - політолог про призначення Порошенка

Зараз основна задача, яка перед ним стоїть, не стільки провести економічні реформи, бо йому одному це зробити буде дуже важко, скільки полегшити роботу над підписанням угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Порошенко буде орієнтований на економічну європейську інтеграцію. В українській владі дуже мало чиновників, з ким Європі дуже легко вести перемовини. Порошенко – один із таких людей. Від того, наскільки він буде успішним в цьому питанні, залежатиме оцінка, чи зрадив він ідеали "помаранчевої революції" чи ні. Кажуть, що Петро Олексійович поставив умову випустити політв'язнів. Незалежно від того, говорив він це чи ні, такі аргументи не будуть визначальними. Весь світ каже Віктору Януковичу про існування в Україні політичних репресій, про те, що не можна вибірково застосовувати закони до опозиції. Але він не слухає. Було б наївно очікувати, що слова Порошенка щось змінять.

ГОЛОСУВАННЯ: Чому Петро Порошенко погодився стати міністром економіки?

Припускаю, що на Петра Олексійовича здійснювався тиск з боку влади. Хоча це відбувалося не протягом минулого місяця, а ще рік тому. Владу цікавив його "5-й" канал. Але Порошенку тоді вдалося вистояти. Тому мотивом приходу у міністерство був не тиск, а бажання повернутися у політику.

Він не отримав портфель міністра фінансів тому, бо президент не захотів давати йому більше повноважень. Мінфін контролює всі фінансові потоки. Янукович не зважив за потрібне направляти туди Порошенка. Фінанси в країні контролюють люди, близькі до сім'ї президента. Насамперед - Сергій Арбузов. Янукович не готовий віддавати цей контроль людині, яка не є достатньо наближеною до його сім'ї.

Порошенко буде балотуватися на парламентських виборах по одному із мажоритарних округів. Швидше за все, це буде його рідна Вінницька область. По закону напередодні виборів має відбутися відставка уряду. Тому він спокійно зможе йти на вибори. Можливо, після знову повернеться до Міністерства економіки. Хоча для нього була б кращою посада віце-прем'єра з питань європейської інтеграції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенку поставили умову, як у фільмах про мафію - "бютівець"

Чи стане він прем'єр-міністром, як багато хто зараз прогнозує, залежатиме від результатів волевиявлення. А саме хто із політичних сил за партійними списками отримає більшість. Іронія в тому, що так може перемогти опозиція. Але є ще мажоритарні округи. Тут можуть пройти люди, лояльні до влади. Можновладці планують проведення виборів в так звані два тури. Перший – це голосування на дільницях. Другий – вже у Верховній Раді, коли через тиск та підкуп будуть перетягувати новообраних депутатів на свій бік. Тоді теоретично Порошенко може стати компромісною фігурою, яка на пряму не є ні з владою, ні з опозицією.

Сейчас вы читаете новость «Наївно очікувати, що умови Порошенка щось змінять». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть