Ексклюзивы
воскресенье, 19 февраля 2012 12:00
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Блок Луценка матиме тільки 0,5% підтримки

На тижні, що минає, прокуратура попросила у суддів Печерського суду засудити екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на чотири з половиною роки. Хоча його стаття передбачає покарання від семи до дванадцяти.

Луценко у заключному слові сказав, що сидить за ґратами через помсту за Майдан. Певною мірою це так. Якщо шукати "корені" тих подій, то це швидше не помста, а страх перед новим Майданом. Але влада ставила іншу головну задачу. Їй було важливо не посадити екс-міністра, а, ізолювавши його від виборчої парламентської кампанії та політики, дати сигнал іншим опозиціонерам.

Мовляв, їх може очікувати те саме, якщо вони займатимуть радикальну позицію по відношенню до керівництва держави. Тому мова йшла не про сім чи десять років. Для відсторонення від виборів достатньо двох або чотирьох. Правда, у справі присутній і особистий фактор – Луценка вважають особисто причетним до кримінальних справ, які були порушені проти низки "регіоналів" після "помаранчевої революції", а потім закриті.

Порушивши кримінальні справи проти Юрія Луценка та Юлії Тимошенко, влада опинилася під жорстким внутрішнім та міжнародним тиском. Їй справедливо закидають, що вони винятково політичні. Тому владі потрібно показати певний гуманізм по відношенню до підсудного. Через це прокуратура вимагає відносно м'якого покарання.

Можна очікувати, що влада зробить жест доброї волі і звільнить Луценка. Це може бути швидше, аніж по відношенню до Тимошенко. Тому що екс-міністр не має самостійного політичного рейтингу. Не можна створити блок Луценка, бо він матиме тільки 0,5 відсотка підтримки. Тому Луценко не може виграти парламентську кампанію зі своєю політичною силою і не є серйозним претендентом на президентських виборах. Він не настільки небезпечний для влади, як Тимошенко. Якщо вона вийде на свободу, її рейтинг ще зросте. У неї буде дуже велика підтримка міжнародної спільноти. Тому за певних умов Тимошенко матиме шанс відновити довіру тих виборців, які зараз готові голосувати проти всіх. І Янукович це розуміє.

У п'ятницю Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Луценко частково визнав свою провину. Ніби той вже зламаний і покаявся.

Пшонка зробив це з двох причин. По-перше, запустив інформаційну "качку", яку екс-міністру із в'язниці буде важко спростувати. По-друге, йому треба було якось пояснювати, чому такий вирок. Таким способом легше показати свій гуманізм і вибити Луценка із публічної політики, аніж прямо говорити, що в Україні правосуддя піддалося тиску міжнародної спільноти. Хоча в будь-якому випадку рейтинг влади впаде.

Адже всі розуміють: те, що інкримінують Луценку – надуманий привід. Всі ці речі раніше відбувалися у міністерстві внутрішніх справ. І зараз так само. Нічого нового тут немає. Зараз відбувається набагато більше резонансних злочинів, зокрема в лавах уряду. Там мільйонами крадуть. На це треба було б звернути увагу. Проблема в тому, що у нас правосуддя застосовується вибірково.

Сейчас вы читаете новость «Блок Луценка матиме тільки 0,5% підтримки». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть