Ексклюзивы
вторник, 23 апреля 2013 16:25
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Янукович показав, що готовий на все задля збереження влади

19 квітня президент Віктор Янукович підписав деякі закони, ухвалені на "виїзному" засіданні. 12 квітня Вищий адмінсуд визнав правочинним "виїзне" засідання Ради 4 квітня.

Ці закони були прийняті на "виїзному засіданні" 4 квітня, коли депутати від більшості на Банковій 6-8 на зборах оголосили про засідання Верховної Ради. Спікер Володимир Рибак при цьому оголосив, що на засіданні присутні 244 депутати.

Представників опозиції, журналістів та частину лічильної комісії від опозиції на засідання також не пустили.

Саме підписання "виїзних" законів логічне, тому що для Януковича дуже важливо було показати, що він контролює парламент, не зважаючи на те, що немає більшості. Окрім того, йому також було важливо продемонструвати, що саме "регіонали" контролюють все, в тому числі парламент.

Хоча підпис Януковича під такими "виїзними" законами делегітимізує не лише парламент, але й Януковича, він пішов на це, показавши готовність до вживання будь-яких засобів, аби лишитися при владі. Це основні меседжі для суспільства.

Такий крок президента країни ніяк не відобразиться на його власному іміджі, тому що він і так не достатньо великий. Це лише дасть зайвий раз для громадськості можливість усвідомлення того, що лише парламентської роботи для зміни влади буде недостатньо.

Наслідком стане те, що роль парламента в політичному житті країни стане ще меншою, і що політичні сили будуть шукати позапарламентські методи боротьби. Опозиція шукатиме їх на вулиці, в регіонах. Ситуація змусить їх це робити.

Вона частіше проводитиме мітинги. Можливо, певні політичні партії будуть створювати розгалуджені мережі. Тобто логічно вірити в те, що вони це зроблять. А от чи зроблять, це питання, оскільки доводиться дивуватися, чого вони ще не зробили цього раніше.

Окремо "регіонали", або представники бізнесу, не виключатимуть того, що парламент буде обиратися за мажоритарною схемою, і спробують закріпити за собою якісь округи. Президент і його Сім'я розумітиме, що не лише через парламент, але й референдум треба протискати якісь законопроекти. У зв'язку із цим, загальна роль парламенту, його юридична, політична роль буде мінімальна.

Кожен раз, коли опозиція буде блокувати трибуну, Партія регіонів лякатиме виїзними засіданнями. Іронія в тому, щоне обов'язково їх реально проводити. Після такої квазі-легітимізації цих документів "регіонали" можуть в когось зібратися на дачі, або просто оголосити, що вони зібрались. Бо реального контролю за засіданням немає.

Думаю, що на все це Захід відреагує дуже стримано. Прийняті ж закони, які були проголосовані через нівелювання Регламенту та Конституції, будуть проігноровані.

Цього разу скандалу може і не бути, але коли президент захоче легалізувати певні законопроекти через референдум, буде конфлікт. Міжнародна спільнота не визнає результати ухвалених через референдум законів. Референдум не можливо проконтролювати, як і виїзні засідання.

Сейчас вы читаете новость «Янукович показав, що готовий на все задля збереження влади». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть