четверг, 16 июня 2011 15:26

"Суть украинской культуры - двуязычие"
7

Фото: Фото: Наталия Чубенко

- Таких заходів безпеки немає навіть у аеропортах! - кажуть журналісти перед Президент-палацом. Тут 15 червня розпочався ХІІ конгрес Всесвітньої асоціації російськомовної преси.

Перед входом півколом встановили металошукачі. За ними охоронці в цивільному ретельно перевіряють сумки та рюкзаки. Викликають кінолога з собакою, щоб перевірив мотоциклетний шолом одного з журналістів. Вівчарка не виявила нічого загрозливого.

- Конгрес - це не політика, - розказує у холі радник президента 52-річна Ганна Герман. - Це ще один засіб розказати світові про Україну. Впливове товариство, що тут зібралося, може в цьому допомогти. Я знаю, що 70 відсотків преси в Україні виходить російською мовою. Але і російськомовні журналісти допомагають становленню української преси - у діаспорних російськомовних виданнях почали з'являтися українські вкладки.

На другому поверсі біля входу до конференц-зали стоять два столи з мінеральною водою й бокалами. До стіни з великим банером конгресу підтягають двоє крісел - начебто тут президент Віктор Янукович даватиме прес-конференцію журналістам. Поряд із кріслами ставлять вазон - щоб картинка в кадрі була цікавішою.

- Русскоязычная журналистика стареет, - каже перший заступник гендиректора агентства ИТАР-ТАСС 61-річний Михайло Гусман. - Наша задача - сделать так, чтобы люди могли получить журналистское образование и работать. Ведь русскоязычный мир насчитывает более 200 милионов человек.

ЧИТАЙТЕ НА ЦЮ ТЕМУ: Янукович забув назву закону

Михайло Гусман крутить у руках залізні чотки.

- Просто я до них звик, - пояснює.

У залі кількасот людей. На моніторах транслюють відеоролики з пейзажами України. О 10.05 заходить президент 50-річний Віктор Янукович:

- Когда ехал сюда, думал что бы вам интересного расказать - вы же все знаете, - звертається до журналістів. - Не знаю, чем вас удивить, но если будут вопросы - вы сможете мне их потом задать. На мой взгляд, мы создали нормальные условия для развития демократии. Вы знаете, что мы приняли закон... (робить паузу, потім звертається до залу) Как его?

Хтось підказує з передніх рядів.

- Закон про доступ до публичної інформації, если точно, - повторює президент. - Нас критикуют, наверное так, как не критиковали никого за годы независимости. Сегодня больше слышно оппозицию, чем власть.

По закінченні виступу Янукович прямує до виходу. 10-15 журналістів поспішають за ним. Однак охоронець закриває перед ними двері й каже, щоб ішли на інший вихід. Виявляється, що двері зачинені й там. Відкривають лише за 15 хв. На сцену тим часом виходить керівник адміністрації президента Російської Федерації 56-річний Сергій Наришкін.

- Высокой оценки заслуживает ваша забота о развитии русского языка. Украина - один из лидеров русскоязычной прессы на постсоветском пространстве. Мы подсчитали, что на русском здесь выходит около 32 миллионов газет и журналов.

ЧИТАЙТЕ НА ЦЮ ТЕМУ: Люди Медведєва поширювали в Україні ідею двомовності

Зачитує привітаня від російського президента Дмитра Медведєва:

- Вам предстоит обсудить совместные проекты по расширению русскоязычного информационного пространства и поддержке наших соотечественников за рубежом. Конгрес проходит в год 75-летия начала Великой Отечественной войны. В связи с чем считаю полезной инициативу Ассоциации по созданию банка данных по истории Второй мировой войны. Это актуально сейчас, когда многие хотят подвергнуть ревизии результаты войны.

Потім відбувається нагородження російськомовних видань Ірландії, Литовської республіки та Німеччини. Редакторам "за вклад в развитие русской культуры и дело консолидации соотечественников за рубежом" вручають похвальні листи за підписом російського прем'єра Володимира Путіна. Закінчує засідання президент фонду "Русский мир" 55-річний Вячеслав Ніконов:

- Суть украинской культуры - двуязычие. Шевченко писал "вирши" на украинском, но прозу и дневник - на русском. Сейчас на Россию смотрят не как на угрозу, а как на возможность. В странах Прибалтики опять начинают изучать русский - это дает возможности карьерного роста. Уверен, что российская пресса может нести не только информацию - слова правды - но и гуманитарные ценности.

Учасників просять вийти надвір до автобусів. Усіх везуть в Одесу, де конгрес продовжить роботу.

Україна приймає конгрес удруге - перший раз 2001 року. Наступний конгрес відбудеться в Італії - у місті Неаполь, столиці Рим та на острові Капрі.

Сейчас вы читаете новость «"Суть украинской культуры - двуязычие"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 8759
Голосование "Умная милитаризация" от Минобороны
  • Госслужащих нужно брать на работу только после военной подготовки
  • Это должно быть одним из требований и для баллотирования в органы местного самоуправления, парламент и суды
  • Для госслужащих военная подготовка не должна быть обязательной
  • Мне все равно
Просмотреть