Ексклюзивы
четверг, 10 июня 2010 19:01

Кучма чотири роки писав книжку "Зламане десятиліття"

Її майже ніхто не встиг прочитати. Але всі хвалять

4 червня о другій по обіді на перехресті столичних вулиць Шовковичної та Пилипа Орлика проходять міліціонери з металошукачами й вівчарками. За годину тут, у приміщенні фонду "Україна", має розпочатися презентація книжки екс-президента 71-річного Леоніда Кучми "Зламане десятиліття".

Того дня він прокинувся о п'ятій ранку. Зробив зарядку й годину рибалив. О 10.00 приїхав у свій фонд. На презентацію запросив понад 40 гостей. Вони збираються в холі. До зали не заходять. На круглому столику лежать чотири примірники "Зламаного десятиліття". У книжці 559 сторінок. Надрукували тисячу екземплярів.

- Леонід Данилович писав її чотири роки, - розповідає його прес-секретар 53-річний Вадим Долганов. - Коли закінчував главу, відсилав її компетентним у цій галузі спеціалістам. Вони вносили свої пропозиції та зауваження. Він їх враховував та доробляв тексти.

- Обращался и ко мне за некоторыми комменариями, - каже зять Кучми мільярдер Віктор Пінчук, 49 років. - Я еще не читал, хоть в командировку с собой возил.

О 15.00 сходами разом підіймаються віце-прем'єри Володимир Семиноженко та Сергій Тігіпко.

- Кажуть, криза поглиблюється, - звертається хтось із запрошених до Тігіпка.

- Тримаємось поки що, - відповідає той.

До зали заходять Кучма з прем'єром Миколою Азаровим. Їм аплодують. Вони сідають у центрі за журнальним столиком. Гості розсаджуються по обидва боки від них. Серед них голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін, міністр палива й енергетики Юрій Бойко, нардепи Анатолій Кінах, Сергій Гриневецький, Інна Богословська, колишній прем'єр Вітольд Фокін.

Кучма розповідає про кризу. Каже, що немає концепції, як виводити з неї країну.

- Мозковий штурм сьогодні потрібен - як досягти економічного зростання, - зазначає наприкінці та з усмішкою дивиться на Азарова.

У дверях з'являється донька екс-президента - 39-річна Олена Франчук. Віктор Пінчук поступається дружині місцем.

- Че ты опаздываешь? - шепоче їй.

Олена не відповідає, сідає, закидаючи ногу на ногу. Час від часу позіхає. Пише есемеску у своїй чорній Nokia: "Я только вернулась. Созвонимся".

За Кучмою бере слово Азаров.

- Якщо ти почнеш, то інші побояться виступати, - жартує екс-президент.

- Я просмотрел книгу, - каже Азаров. - Все, про что вы пишите, проходило на моих глазах. В 2005 году президенту Ющенко передали страну на подъеме, благополучную с точки зрения финансовых ресурсов, экономического развития. Поэтому книга не случайно так называется - события 2004 года сломали нормальное развитие.

О 16. 00 прем'єр та урядовці залишають залу. В цей же час приходить лідер "Фронту змін" 36-річний Арсеній Яценюк. Сідає поруч із Пінчуком.

- Возьми слово, - радить той Яценюку.

Екс-спікер відмахується. Але під кінець зустрічі підіймається та говорить із місця:

- У мене прохання: щоб ви вже готувалися писати книжку "Збудоване десятиліття" - з 2012 по 2022 рік.

- Он же не писатель-фантаст, - зазначає Пінчук під сміх присутніх.

Кучма пропонує перейти на фуршет.

- Усі книжки Леоніда Даниловича читаю з олівцем. Там є багато цікавих та важливих моментів, - розповідає дорогою до сусідньої зали Інна Богословська, 49 років. Вона у блакитній сукні та босоніжках. Нігті на ногах пофарбовані фіолетовим лаком, на руках - рожевим. - Недавно прочитала книжку "Медіа Сапієнс" Сергія Мінаєва. Вона схожа на рвотні ліки. З українських авторів читаю лише Андрія Куркова.

Першим із фуршету йде Яценюк.

- Мені вчора передали книжку Леоніда Даниловича. Обов'язково її читатиму, а як же? - каже. - Півтора місяця тому закінчив книгу Фаріда Закарія "Постамериканський світ майбутнього". Недавно моїй матері Юрій Андрухович подарував свою збірку. Читаю її вночі, коли не спиться.

За ним, о 17.30 із будинку фонду виходить колишній міністр фінансів 57-річний Ігор Мітюков. Прямує до чорного Chevrolet Aveo.

- Сьогодні ж почну читати книжку Леоніда Даниловича, - запевняє.

19.30 - фуршет триває.

Сейчас вы читаете новость «Кучма чотири роки писав книжку "Зламане десятиліття"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть