Ексклюзивы
четверг, 10 марта 2011 17:28

Як пацієнт і лікар одне одному влаштували "кидалово"

Одеський купець Павло Делянов із акціонерного товариства "Ґреґер, Ґорвіц і Коґан" навесні 1878 року важко захворів. Обстежили його найкращі місцеві лікарі. Прописали всі можливі ліки. Усе без результату - пацієнту дедалі гіршало. Одеські медики ніяк не могли дійти згоди щодо діагнозу. Тоді Павло Петрович наказав звернутися до московського світила медицини - професора Григорія Захар'їна. Його вважали найкращим діагностом у Російській імперії.

Зазвичай професор у Москві брав за візит 100 руб. Для порівняння: пуд гречки (16 кг) коштував тоді 2 руб. Делянов запропонував 1000 за день і запросив лікаря до себе на три дні. Умови більш ніж привабливі: 3 тис. руб. гонорару плюс оплата за проїзд і проживання в готелі. Тож на телеграму з Одеси медик-москвич відповів "блискавкою": "Зустрічайте завтра".

Наступного дня Захар'їн оглянув хворого, швидко поставив діагноз, прописав необхідні ліки, узяв обумовлені 3 тис. й заявив, що негайно від'їжджає назад до Москви.

- Чому би вам, професоре, не побути в мене оплачені три дні? - здивувався хворий.

- А навіщо? - відповів Захар'їн. - Я вже нічого не додам до того, що зробив за ці 3 години. Недугу вашу я визначив, приймати ліки ви зможете й без мене. Бути ж коло вас сиділкою не маю часу: на мене чекають інші хворі.

- Чи не здається вам, що 3 тисячі за 3 години - то занадно?

- Адвокат Плевако за 3-хвилинну промову в суді бере десятки тисяч рублів, - відрубав професор. - І ніхто йому цим не дорікає, хоч він рятує від каторги явних негідників і шахраїв. Я ж рятую людей від смерті за значно менші гроші.

Делянов і справді невдовзі одужав. Але "кидалово" московського професора не давало йому спокою. Закортіло провчити здирника. За місяць купець надіслав Захар'їну телеграму: мовляв, знову хворію, приїжджайте. Гонорар той самий - 3 тис. за 3 год. Медик примчав ранковим поїздом. Ледь зайшов у номер готелю, щоб перевдягнутися, як до нього постукав коридорний:

- Хворі прийшли! Зволите розпочати прийом?

- Які ще хворі? - здивувався Захар'їн.

Виявляється, Павло Делянов напередодні по всій Одесі оголосив, що до міста їде давати консультації відомий лікар Григорій Захар'їн. Професор зможе прийняти лише 20 пацієнтів. Квитки-оплату за візит можна придбати у нього, Делянова, за 150 рублів. Ціна "кусалася", та найзаможніші жителі міста розкупили їх миттєво.

Обурений лікар зажадав викликати візника, щоб їхати на вокзал і повертатися додому. Та пацієнти, які заплатили чималі гроші, вишикувалися під дверима й вимагали прийому. Медика не випускали з готельного номеру. Професор наказав викликати поліцейських. Ті прибули, але натякнули: у натовпі з квитком стоїть і дружина одеського поліцмейстера. І Захар'їн здався.

Прийом тривав близько 3 год. Лікар, не отримавши й копійки, відбув до Москви. А купець Делянов поклав у кишеню рівно 3 тис. рублів – стільки, як місяць тому професор здер із нього за 3-годинну консультацію.

Сейчас вы читаете новость «Як пацієнт і лікар одне одному влаштували "кидалово"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть