Ексклюзивы
четверг, 08 сентября 2011 18:37

Перед сном з'їдаю шматочок твердого сиру

6.02. Прокинувся. Завжди встаю сам, без будильника. Розім'яв ноги й руки, повалявся. Піднявся о 6.30. Одягнув білу сорочку, краватку й піджак.

6.45. Сів снідати. З'їв шматочок відвареної телятини, грамів 50 - без хліба. Із твердим сиром випив чашку зеленого чаю. Чашка велика, грамів на 250 - кухоль із товстими стінками. Купив його на Сорочинському ярмарку в якогось майстра з Опішні. Кухоль має товсті стінки, тому губ не обпікає. Я заварюю зелений чай без добавок. Раніше додавав по дві ложки цукру, а п'ять років тому почав пити чай із медом.

7.28. Поніс дворняжці Чернишу їсти. Він живе на будмайданчику поряд із моїм будинком. Кожного ранку приношу йому сухий корм або яловичі обрізки. Він звик приймати їжу в той самий час. Як запізнюся, то за воротами чекає.

8.45. Вийшов із будинку, щоб із водієм поїхати на лінійку до Гуманітарного ліцею. Очолюю там опікунську раду. Дорогою привітався з ??домогосподаркою?? Вірою Василівною. Їй уже 68 років, 24 працює в нас.

Під'їхали, а машину ніде поставити. Джипи стоять, як здоровенні катафалки. Коли я був секретарем ЦК, ніхто з керівництва не міг собі дозволити привезти дитину до школи машиною. Це був би останній його день на роботі.

Заварюю зелений чай без добавок. Раніше додавав по дві ложки цукру, а п'ять років тому почав пити чай із медом

Виступив перед наймолодшими учнями.

9.55. Поїхав до Університету імені Тараса Шевченка. На юридичному факультеті мав читати лекцію "20 років. Україна - правова держава". Їхати було недалеко, але в нас на це пішло багато часу, бо утворився затор. Дорогою кілька разів дзвонив ректору, попереджав, що запізнююся.

У машині думав про лекцію. До неї не готувався, бо завжди виступаю без будь-якого плану. Мав розповідати про незалежність України, а про це я думаю завжди, коли гуляю з моїми собачками.

Перед лекцією встиг поговорити з ректором і деканом. Виступав 90 хвилин. Студенти ставили багато запитань. Устиг дати відповідь на 15. Потім роздавав автографи.

13.37. Поїхав обідати в їдальню на стадіоні "Динамо". Взяв гречаний суп, судака й салат із свіжих огірків та помідорів. Пив фреш із помаранча й грейпфрута. Як з'їв суп, мені подзвонив син Олександр. Розповідав про правнучку, Оленку. Вона пішла до першого класу школи №76. Коли Оленка говорить із нами, дозволяє собі ковтати слова. Як щось розповідає, важко сказати, в останньому слові була однина чи множина. А на святі зібралася й бездоганно прочитала вірш на лінійці.

14.50. Приїхав до офісу. За 10 хвилин зустрівся із правником Ігорем Мучником. 45 хвилин обговорювали з ним питання Конституційної асамблеї. Попросив його записати свої думки. У мене таке правило: спочатку дискутуємо, а потім оформлюємо як документ. Дав йому на це два тижні.

15.55. Мав зустріч із професором Гарвардського університету Сергієм Плохим, який читає новітню історію. Його цікавила Біловезька угода й 20-та річниця незалежності.

18.12. Приїхав додому. Переодягнувся у спортивний костюм, подивився на iPad останні новини. Зацікавила заява Анґели Меркель, що Євросоюз може опинитися на межі розвалу.

19.00. Пішов гуляти із собаками Жаком і Мартою. Випускаю їх із вольєра й ходимо по подвір'ю. До будинку не пускаю, бо не вміють правильно поводитися. Вхожий до хати був пес Цезар, він позаторік помер. Моя дружина дозволяє собі поспати до восьмої ранку. Якось сказав Цезарю: "Біжи, приведи бабусю". Він піднявся на другий поверх до її спальні, узяв за руку й давай із ліжка тягти. Вона і сварилася, і просила відпустити, та він не зважав - виконував завдання.

22.20. Випив чаю зі шматочком сиру. Знайомі французи рекомендують перед сном з'їдати шматочок твердого сиру, це корисно для травлення. Потім майже півтори години читав "Криголам" Віктора Суворова. У Росії вийшов п'ятитомник "Велика Вітчизняна війна", Суворов цю книжку нещадно критикує.

00.05. Ліг спати. Заснув швидко, спав добре. Сни, може, й снилися, та я їх не пам'ятаю. Уночі не прокидався. Зрідка можу встати, якщо перед сном випив багато чаю.

 

Леонід Кравчук, 77 років. Народився у селі Великий Житин на Рівненщині.

Якось у дитинстві на день народження змайстрував собі ковзани з дерев'яних колодок і дроту.

Закінчив Київський університет імені Шевченка та Академію суспільних наук при ЦК КПРС.

19 років працював в апараті ЦК КПУ. 1991-го став першим президентом незалежної України. Від його прізвища походить назва візка "кравчучка". Любить відпочивати в Карпатах. Подобається музика Штрауса й Чайковського. Одружений, має сина, двох онуків і правнучку

 

Сейчас вы читаете новость « Перед сном з'їдаю шматочок твердого сиру». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть