Ексклюзивы
суббота, 05 июля 2014 08:15
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Президента – не тронь

– Я не ніґер! Я не ніґер! – кричить темношкіра Аманда.

Щойно дівчину облили водою, потягали за волосся і разів сто обізвали ніґеркою її темношкірі друзі. Цей кадр із нового фільму "Дворецький" американського режисера Лі Деніелса вразив мене найбільше. Стрічка так і не вийшла на наші широкі екрани. Після оскароносних "Дванадцяти років рабства" та "Джанґо вільний" чергові фільми на тему прав афроамериканців видаються прокатникам не такими свіжими.

Головний герой – темношкірий Сесіл працює в Білому домі з кінця 1950-х. Основа стрічки – реальна історія чоловіка, який був прислугою восьми американських президентів. Від удови Кеннеді дворецький отримав краватку, від Ліндона Джонсона – значок. І лише президент Рейган робить справжній подарунок – зрівнює зарплату кольорової та білої прислуги. Старший син Сесіла з Мартіном Лютером Кінґом бореться за права темношкірих. Перше, що вони роблять – б'ють і називають один одного "ніґерами" – аби ці слова, почуті від білих, уже не могли їх образити. Потім були протести, демонстрації, збройні конфлікти.

Сесіл доживає, як президентом стає Барак Обама. Але "ніґер" залишається таким же образливим словом для афроамериканців, як і "ляхи" для поляків, "жиди" для євреїв і "чурки" – для азіатів.

Знайомий художник із російського Ярославля кілька разів жартома назвав мене хохлушкою. Хоч я пояснювала, що це – образливо. Він не розуміє: "Ну чё ты? Называй меня кацапом или москалем, мне не обидно".

Сейчас вы читаете новость «Президента – не тронь». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть