Ексклюзивы
суббота, 20 июля 2013 16:32
Олеся Яхно
Олеся Яхно
Директор Института национальной стратегии

Москва спробує не допустити ратифікації угоди між Україною і ЄС

Президент Росії Володимир Путін збирається приїхати до України на святкування 1025-річчя хрещення Русі. Безумовно, він зустрінеться з нашим президентом Віктором Януковичем. Але у їхніх відносинах публічна і непублічна поведінка сильно відрізняється. На загал вони намагаються показати, що між Кремлем і Банковою існують теплі партнерські відносини. Януковичу це потрібно напередодні президентських виборів, бо його електорат налаштований на дружні стосунки з Росією. Путіну вигідно демонструвати особливе ставлення до України, бо це єдине питання, що об'єднує все населення Росії, владу й опозицію.

Реально ж наші міждержавні відносини визначають економічні інтереси. Бізнес-групи намагаються захищати свій ринок і проникати на чужий. Тому між Росією і Україною періодично виникають торгові війни з ту чи іншу групу товарів. Це ще раз підтверджує той факт, що нагнітання істерії щодо Митного союзу не має під собою вагомого сенсу. Доки на пострадянському просторі переважатимуть інтереси кожної держави і бізнесу, доти ніякий спільний проект неможливий. Бо нема спільних цінностей.

Для України висновок такий: серед усіх інституцій бізнес є одним з головних чинників у відносинах з Росією. Навіть влада і держава перебувають на вторинних ролях. Тому ідейні друзі часто мають конфлікти економічного характеру. Навіть у відносинах Росії і Білорусі, які створили союзну державу, було чимало конфліктів, доки Москва не отримала повний контроль над "Бєлтрансгазом".

Надалі економічних конфліктів між нашими країнами буде більше. Як тільки почнеться реальна робота по наповненню Зони вільної торгівлі, кожна з країн буде жорстко відстоювати інтереси своїх бізнес-груп.

Напередодні саміту Україна-ЄС Москва намагатиметься усілякими способами зашкодити підписанню угоди про асоціацію. Але це вже неможливо. Українська влада заявила про намір підписати угоду, тому вона свою позицію не змінить. Тому Росія сконцентрує свої зусилля, щоб цього не допустити ратифікації угоди. Це має зробити кожна країна Євросоюзу, а також наша Верховна Рада. Тож Кремль проводитиме відповідну піар-кампанію, підключатиме дипломатичні канали тощо. В останні роки Москва намагається всіляко виставити Київ перед Європою як ненадійного партнера, який нібито постійно краде газ. Це частина її інформаційної війни за Україну.

Тому, швидше за все, темою перемовин між Путіним і Януковичем не буде підписання угоди з ЄС. Російського президента радше цікавитиме тема створення газового консорціуму, поглиблення економічної співпраці в різних галузях. Або взагалі ніяких переговорів не буде, і все обмежиться публічною піар-кампанією, аби засвідчити, що між нашими країнами зберігаються дружні стосунки. Якщо Київ різко перехилиться у бік Заходу, то росіяни звинувачуватимуть свою владу в тому, що вона не змогла утримати Україну у сфері свого впливу. Тому Путіну важливо продемонструвати, що наші партнерські відносини зберігаються.

Сейчас вы читаете новость «Москва спробує не допустити ратифікації угоди між Україною і ЄС». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

31

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть