Ексклюзивы
воскресенье, 09 октября 2011 11:02
Олексій Лупоносов
Олексій Лупоносов
керівник Українського банківського порталу, доктор економічних наук

Через валютні реформи Нацбанку впаде імідж України у Європі

У Києві до нового року крупні банки встановлять спеціальні банкомати для обміну валют, про це повідомили в Нацбанку. Для обміну валюти потрібно буде вставити картку будь-якого банку в банкомат для зчитування даних, а потім вставити купюри однієї валюти й отримати іншої. Але насправді це не новина для українців. Такі банкомати вже не перший рік стоять в готелі "Україна" від "Правекс-банку" та в інших місцях, особливо, у центральних відділеннях крупних банків.

Такими рішеннями про банкомати й обмін валют наша держава наближається до режиму, подібного до білоруського. Адже крім України, за паспортом міняють валюту лише у Білорусі. Часто подорожую і не раз користувався такими банкоматами у Іспанії, Єгипті, Туреччині. Це зручно, але ніякої картки при цьому не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмін валюти за документами відлякує покупців нерухомості - експерт

Встановлення банкоматів, які зможуть міняти валюту, нічого не дасть. Це все показуха, ніби то у державі щось робиться для доступності іноземної валюти. Щоб купити або продати іноземну валюту потрібно буде ще вводити будь-яку банківську картку, яка ідентифікує особу. Адже номер та серія паспорта, ідентифікаційний код є в картці.

Тобто якщо у людини немає українського паспорта, то вона так само не може купити валюту.

Обмеження продажу валюти організували через те, що багато іноземців спекулювали на нашому курсі валют. Наприклад, єгиптяни брали близько мільйона доларів у кредит в своїй валюті, їхали в Україну й купували тут гривню. За гривню купували долар, бо його курс у нас занижений. У результаті єгиптяни отримували прибутки із однієї такої операції по 80-100 тисяч доларів. Таким чином валюта від нас вивозилася. Владі потрібно було б викривати такі схеми, працювати над зменшенням кількості подібних оборудок, а не обмежувати продаж валюти для всіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриценко пообіцяв зупинити "маразм" обміну валюти з паспортом

Так, через це обмеження Україна зекономила півмільярда доларів всього за 2 тижні, стало менше оборудок. Але подивимося на інший бік медалі - за моїми підрахунками 40% населення України не може придбати валюту, гривня з кожним місяцем падає. Люди не можуть хоч трохи вберегти свій заробіток. Одні ще не мають паспорта, інші втратили ці документи, іноземці, зрозуміло, теж не мають нашого громадянства. Тіньовий ринок зараз процвітає: на вокзалах, біля крупних офісних центрів ходять "міняли", які продають валюту на 5-10% дорожче, ніж банки. За рахунок крупних сум вони непогано збагачуються.

Коли в Україну приїде повно туристів і вболівальників на Євро 2012, то почнуться найстрашніші наслідки цієї "реформи". Іноземці, не маючи українського паспорта, купуватимуть готівку в "мінял" за завищеним курсом. Після цього громадян інших держав затримуватиме міліція. У нашому кримінальному кодексі зразка 1961 року ще залишився пункт, який передбачає накладення штрафу або позбавлення волі за незаконні валютні операції. Якщо цією статтею не скористається міліція, то обов'язково візьмуть на озброєння шахраї. Після цього завдяки "валютним реформам Нацбанку" імідж України в Європі впаде".

Сейчас вы читаете новость «Через валютні реформи Нацбанку впаде імідж України у Європі ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть