Ексклюзивы
воскресенье, 25 сентября 2011 11:21
Станіслав Аржевітін
Станіслав Аржевітін
Народний депутат від НУ-НС, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики

Обмін валюти з паспортами породить чорний ринок

З 23 вересня обмінювати валюту можна буде лише з документом, що засвідчує особу. Національний банк України мріє у такий спосіб зменшити тиск на свої золотовалютні резерви. Я не знаю, чи досягнуть вони такого результату. Навряд чи це буде мати великий економічний ефект.

Економити через валютні пункти – не найкращий шлях. Тут треба розпочинати з експортерів, захисту наших товаровиробників, наповнення ринку. У четвер ми в парламенті слухали урядову програму економічного та соціального розвитку. Я був просто шокований. У 500 сторінках документу валютній політиці відведено чотири абзаци, які переписуються роками. Я побачив там лише чергові гасла. Це свідчить про те, що реальний сектор економіки не отримає необхідних коштів. Це в той час, коли в посткризовому періоді всі центральні країни переглянули свою монетарну політику. Вони пішли по шляху пом'якшення – пониження процентних ставок, насичення економіки через банківську систему та створення робочих місць. В такий спосіб борються із інфляцією. Є ж очевидні речі. Інфляційне навантаження мають відтягнути на себе товари, які повинні вийти на ринок.

У нас люди за 20 років звикли вибудовувати свої правила поведінки на валютному ринку. Будь-яка заборона призводить до появи альтернативи, причому набагато зручнішої. Тому з впровадженням цього рішення Нацбанку виникнуть "певні організації". Взагалі з нашими українськими міняйлами, що стоять зліва від кіоску із обміном валют, ніхто ніколи не боровся. Хоча були доручення Служби безпеки та міліції з цього приводу. Але все завжди закінчувалося лише словами. Люди знають, біля яких обмінників, де ідуть грошові потоки, є міняйли. Соромно сказати, але такими послугами я також користався. Бо дуже привабливий курс і все швидко.

Є ще одна проблема. У нашій країні взагалі не існує жодного закону, який би регулював валютну політику. Є декрет Кабінету міністрів 1993 року, який говорить зовсім про інші речі – кризові та тимчасові. Мій законопроект про валютне регулювання лежить шостий рік у парламенті. Але його не розглядають.

Сейчас вы читаете новость «Обмін валюти з паспортами породить чорний ринок». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть