пʼятниця, 07 жовтня 2011 12:30

Обмін валюти за документами відлякує покупців нерухомості - експерт

Обмін валюти за документами відлякує покупців нерухомості - експерт

Рішення Національного банку України (НБУ) про введення паспортного контролю фізичних осіб при обміні валюти в банках і фінустановах може привести до зменшення кількості угод на ринку житлової нерухомості.

Таку думку висловив керівник напрямку житлової нерухомості консалтингової компанії "Українська торговельна гільдія" ("УТГ") В'ячеслав Савченко.

"Сьогодні потенційні покупці змушені або зважитися розкрити в обміннику свої паспортні дані і координати, або йти на чорний ринок. В обох випадках для покупця нерухомості існують ризики", - цитує прес-служба компанії Савченко.

На думку Савченка, до моменту, поки учасники ринку не знайдуть варіанти щодо виходу з ситуації, кількість угод на ринку житлової нерухомості може зменшитися.

Нагадаємо, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність.

При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві встановлять банкомати для обміну валюти

Це вже призвело до збільшення активності на "сірому" ринку обміну валюти.

Експерти ринку пояснюють такі адміністративні посилення Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Згідно з даними НБУ, обсяг готівки поза банками на кінець серпня становив 194 млрд грн, збільшившись із початку року на 6%.

Зараз ви читаєте новину «Обмін валюти за документами відлякує покупців нерухомості - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути