Ексклюзивы
вторник, 16 апреля 2013 19:15
Александр Данилюк
Александр Данилюк
Координатор гражданского движения "Общее Дело", адвокат

Майбутній Майдан мав би відбутися саме в Межигір'ї

Близько 50 активістів партії "Демократичний альянс" вчора провели третю акцію біля воріт президентської резиденції "Межигір'я", в результаті якої відбулися сутички активістів із "беркутівцями" та були арештовані двоє активістів.

Перед цим, 11 квітня засудили Максима Панова до 7 діб ізолятора за проведення нібито несанкціонованої акції. 12 квітня "демальянсівці" прийшли в Межигір'я вимагати свободу Максиму Панову, за що лідеру активу ДемАльянсу Василю Гацьку також присудили 5 діб в ізоляторі.

Реакцією на акції під Межигір'ям Янукович продемонстрував свою слабкість та вразливість, бо неадекватно реагує на малочисельні пікети. Через це акції будуть продовжуватись. Безперечно, акції під Межигір'ям показали, що Янукович боїться. Майбутній Майдан мав би відбутися саме в Межигір'ї, блокуючи головного фігуранта узурпації влади — Януковича.

Це не лише чіткий сигнал суспільству, але й надзвичайно потужний удар по відчуттю внутрішньої безпеки, яка є у Януковча. Йому, певно, здається, що всі проблеми лишаються на Банковій та Грушевського. Коли він приїжджає до своєї резиденції, то переконаний, що ніщо не загрожує не лише його безпеці, але й комфорту. Очевидно, що це те місце, на яке треба тиснути. Проте я не вірю в те, що такі малочисельні акції можуть досягти іншого, крім прокламаційного ефекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: За акцию под Межигорьем арестовали двух человек

Мною підготовлене звернення до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційною статті 185 Кодексу про адміністративні правопорушення у зв'язку із тим, що вона не відповідає Конституції. Не може бути порушення порядку мирних заходів в умовах, коли цей порядок не регламентований законом. Як ми знаємо, закон про мирні зібрання в Україні не прийнятий.

Хочу звернути увагу на те, що є вже прецедент звернення до Європейського суду з прав людини, де ЄСПЛ виніс рішення на користь позивача, тобто проти України. Зокрема сказано, що стаття 185 Кодексу про адміністративні правопорушення застосовуватися не може.

Що стосується політичної оцінки, то нічого дивного в цьому немає. На жаль, Україна рухається тим шляхом, який вже пройшли колишні радянські республіки Білорусь, Росія і Казахстан. Зрозуміло, що в умовах посилення авторитаризму в країні, репресії проти осіб, які намагаються публічно демонструвати незгоду з діями режиму, носитимуть системний характер і будуть наростати.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Температура в обществе неуклонно повышается" - Кличко

Є кілька сценаріїв: перший, більш перспективний — на 15 діб будуть саджати будь-кого, хто посміє подати заявку на проведення акції, а самі акції будуть заборонятися судом, як це ми побачили. Другий, більш довгоперспективний - проти організаторів акцій будуть порушуватися кримінальні справи.

На прикладі мітингу 2 квітня, коли суттєвих правопорушень не було, але ми бачимо, що проти мене та інших організаторів були ініційовані акції щодо притягнення до адміністративної відповідальності, порушуються кримінальні справи... Це авторитарний шлях, по якому Україна рухається вже три роки і жодних підстав вважати, що режим зійде з цього шляху немає.

Тому, інших методів впливу, аніж революційний, на режим Януковича не залишилось. Бо, по суті, вже делегітимізовані всі державні інститути. На сьогоднішній день моє звернення до КС скоріше є певним публічним кроком. Я не розраховую на те, що він ухвалить рішення на користь Конституції чи здорового глузду. В Україні узурпована центральна влада та частково місцеве самоврядування.

Сейчас вы читаете новость «Майбутній Майдан мав би відбутися саме в Межигір'ї». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть