Ексклюзивы
вторник, 02 июля 2013 13:02
Александр Данилюк
Александр Данилюк
Координатор гражданского движения "Общее Дело", адвокат

Людей скоро доведуть до того, що вони почнуть вбивати міліціонерів

26 червня у Врадіївці на Миколаївщині троє чоловіків затягнули в автомобіль 29-річну жінку, вивезли її в лісосмугу і зґвалтували. По дорозі і на місці зґвалтування дівчину жорстоко били. Жертва повідомила, що серед нападників були два офіцери міліції - лейтенант Дмитро Поліщук та старший лейтенант Євген Дрижак. Наразі жінка знаходиться у лікарні в тяжкому стані У неї діагностовано відкриті переломи черепа в декількох місцях, різані рани голови, обличчя, множинні удари і гематоми. У понеділок, 1 липня, більше тисячі мешканців Врадіївки "штурмували" місцевий райвідділ міліції з вимогою покарати винних у зґвалтуванні. Співробітники міліції та високопосадовці, які були на місці штурму, забарикадувалися у підвалі.

У тому, що місцеві мешканці самі вийшли на протест та силою штурмували дільницю - нічого дивного немає. Адже ситуація у регіоні вже давно перезріла. На фоні того, що українські міліціонери взагалі далекі від того, чим вони повинні займатися, то на Миколаївщині місцева міліція взагалі перетворилася на організоване злочинне угруповання. Вони багато років займаються чим завгодно, але точно не захистом правопорядку та безпекою громадян. Крім того, підігріває суспільні настрої і усвідомлення безкарності негідників. Це далеко не сприяє спокою населення.

Насправді, зупинити цю безкарність можна дуже просто. Для цього, принаймні у цій ситуації, мають бути взяті під варту особи, на яких вказала потерпіла, має бути чесний розгляд цієї справи і вони мають отримати суворе покарання. Також має бути звільнений начальник місцевої міліції, а краще і взагалі — місцеві органи МВС розпустити, бо там вже немає кого залишати при посадах. Крім того, має бути звільнений начальник обласної міліції і має подати у відставку міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Це очевидні речі, які мають відбутися.

Наразі потрібно, і ми в цьому бачимо свою задачу, допомогти людям організувати цей протест правильно. Бо, по суті, спорадичні бунти, які виникають як наслідок однієї емоції, звісно, хороший метод показати, що люди не задоволені. Але, на превеликий жаль, коли людей немає на площах — то проблем теж немає, влада їх не бачить. Тому необхідно організувати безстрокову акцію. Щонайменша вимога має полягати в тому, щоби на місце події приїхав сам Захарченко та Генпрокурор Віктор Пшонка.

Взагалі люди тут готові до будь-чого. Якщо їм роздати зброю, то вони і жодних прокурорів чекати не будуть.. Переконаний, якби під час штурму райвідділку міліції у людей була зброя, то сьогодні вже не було би предмету розмови. Правильно це чи ні — складно сказати. Єдине що зрозуміло, що це призвело б до введення в місто військ.

Сьогодні Врадіївка показова тим, що демонструє: ми, насправді, зараз знаходимося у вибухонебезпечній ситуації. Коли суспільство розуміє, що інститути державної влади відсутні і їх підмінено, фактично, організованою злочинністю, то люди вже не чекають від цієї організованої злочинності справедливості, свого особистого захисту та правопорядку. В такій ситуації люди братимуть цю функцію на себе. А це призведе лише до самосуду та терору. І це треба розуміти. Адже рано чи пізно може виникнути момент, коли люди не просто реагуватимуть на такі події, а просто відбуватиметься те, що в Росії — коли люди пішли вбивати співробітників міліції тільки за те, що вони співробітники міліції. Ми не далекі від цієї ситуації. І це треба розуміти, насамперед, функціонерам так званих правоохоронних органів і членам Партії регіонів. Бо вони першими будуть жертвами народного гніву.

Сьогоднішню ситуацію на Миколаївщині необхідно вивести у таке поле, яке може стати поштовхом до загальнонаціональних виступів. Хоча поки про всеукраїнські протести говорити зараз зарано. Адже не можна за людей вирішувати, що їм робити. Це їхнє місто, їхня міліція і нав'язувати їм нічого не можна. Якщо вони вважають, що потрібно просто влаштувати суд Лінча і все, піти додому спати — то це їхнє право.

Сейчас вы читаете новость «Людей скоро доведуть до того, що вони почнуть вбивати міліціонерів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

88

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть