Ексклюзивы
среда, 25 мая 2011 11:40
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Люди будут голосовать даже за заключенную Тимошенко

Влада може вдатися до арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Правоохоронні органи виконають своє політичне завдання. Проте у політтехнологів, в Адміністрації президента, у дипломатів, у самого Віктора Януковича виникне багато питань, як з цим впоратися.

Вони ускладнюють собі життя, тому що не можна робити вигляд багатьох арештів. 10-15 одночасних арештів у всьому світі оцінюється як переворот. Це можна робити не так часто, а зараз набивають СІЗО усіма можливими опозиціонерами. Таким чином створюються труднощі для Леоніда Кучми. Незрозуміло, в якому становищі він опиниться. Незрозуміло і кого можна затримати наступним, тому що вже ж нікого немає.

Проте, якщо не зачіпати Тимошенко, то це означатиме, що влада не може використовувати силові структури у політичних цілях. Навіщо тоді було їх захоплювати?

У зв'язку з цими подіями нас дуже швидко пов'яжуть з Білоруссю. Янукович не зрозуміє, про що йде мова, поки йому не перекладуть на якусь особливу мову. А нас упаковують, щоб вирішити проблему одночасно і з Білоруссю, і з Україною. Тільки тоді президент зрозуміє, що ці дії були невигідні йому особисто. Насправді він перекриває собі шлях у Європу.

На прикладі Юрія Луценка вже видно, що розслідування справи проти Тимошенко не є чесним. Це навіть не розправа, а формування репресивного ланцюгового механізму — прокурор-слідчий-суддя. Їм не важливо, яку дають команду і прізвище. Сьогодні це представники опозиції, а завтра візьмуться за розбірки у своїй правлячій групі. Так було з більшовиками, так було і з фашистами.

Те, що робить влада, нікуди не годиться. Під час переговорів з "Газпромом" затримувати прем'єр-міністра за те ж, про що нинішній Кабмін веде переговори, - це у вищій мірі абсурдно. Відчувається, що в оточенні Януковича не випрацювана єдина точка зору, що робити з Тимошенко і як використовувати прокуратуру належним чином.

Також не розуміють, що це може викликати обурення у суспільстві. Якщо кинути Тимошенко у в'язницю, то люди голосуватимуть за неї навіть, якщо погано до неї ставляться. Керманичі держави виявились дуже самовпевненими людьми. Якщо за Ющенка просто не до кінця все розуміли, то тут вважають, що Україна — це чистий папірець, на якому можна написати будь-який ієрогліф. Але це не так.

Сейчас вы читаете новость «Люди будут голосовать даже за заключенную Тимошенко». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть