Ексклюзивы
четверг, 03 июля 2014 21:00
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Центр влади переміщається у Генштаб

Верховна Рада підтримала призначення Віктора Гелетея на посаду міністра оборони України. Раніше Гелетей займав пост керівника держохорони.

Чому президент вирішив призначити саме його?

- Віктор Гелетей завжди був закритою людиною - адже очолював охорону президента. Колись у Ющенка, а потім - у Порошенка. Сьогодні чітко можна простежити тенденцію, що міліціонерів ставлять на невідповідні для них посади. Справа у тому, що міліціонери завжди у поганих стосунках з прокурорами. А тут, раптом, міліціонера Ярему ставлять головою Генпрокуратури. А міліціонера Гелетея ставлять міністром оборони.

Судячи з усього, він не відіграватиме якоїсь серйозної ролі у Міноборони. Скоріше за все, ключовою буде фігура начальника Генерального штабу. Мабуть Гелетей із цим погодився. Воєнні генерали цю людину до себе просто так не пустять. Вони скоріше будуть слухатись якогось цивільного кучерявого хлопця в окулярах, якогось Яценюка-2, але ніколи не потерплять міліціонера. Тому Гелетей буде таким собі помічником керівника Генштабу. Але він ніколи не стане своїм серед генералів. А центр влади тим часом переміщуватимеся у Генеральний штаб.

У останніх призначеннях Порошенка чітко прослідковується такий собі "вінницький" стиль великої політики. Трошки не зрозуміло, навіщо йому знадобилися міліціонери у прокуратурі та армії. Це якісь призначення заради призначень.

Я б на місці Порошенка, коней на переправі не міняв. Якщо Коваль знає свою справу, нехай би він і лишався (Колишній міністр оборони - Gazeta.ua). Я не думаю, що у сьогоднішній ситуації Гелетей себе проявить краще, ніж Коваль. У крайньому випадку, можна ж було призначити когось із воєнних генералів. У нас війна йде - не можна експерементувати ні з цивільними, ні з міліціонерами.

А так військові генерали будуть виражати своє невдоволення. Усі питатимуть: "Чому 46-річний міліцейський генерал став нашим командиром?" Під час війни це вкрай ризикований крок. Але давайте дамо новому міністру 100 днів, і потім подивимось - можливо, це не останнє призначення?

Зараз нам конче необхідно ввести воєнний стан у двох областях. Це дасть можливість сконцентрувати ресурси. А зараз вони у різних силових підрозділів свої. Також потрібно в найкоротші терміни перекрити кордон із Росією.Якщо у найближчі півтора місяці Гелетей цього не зробить, то йому або потрібно буде міняти прізвище на "голопупенко", або у нас буде новий міністр оборони.

У РНБО була можливість ввести військовий стан. Цього не зробили. Усі розуміють, що це б дало нам змогу швидше виконати необхідне. Виходить, ворогів у тилу у нас ще більше, ніж на Донбасі.

Сейчас вы читаете новость «Центр влади переміщається у Генштаб». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть