Ексклюзивы
суббота, 07 декабря 2013 17:06
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Янукович чекає від Путіна допомоги у придушенні повстання, про Митний союз не йдеться

Президент України Віктор Янукович заявив про необхідність відновлення партнерських відносин між Україною і Росією після провалу підписання Угоди про Асоціацію із ЄС. Наразі Янукович провів кілька офіційних і неофіційних зустрічей із Володимиром Путіним. Українська опозиція заявила, що під час переговорів йшлося про вступ України до Митного союзу. За словами Арсенія Яценюка, угоду вже парафовано і підпишуть її 17 грудня - під час зустрічі у Москві. Тим часом прем'єр-міністр Микола Азаров вже підготував "дорожню карту" для відновлення співпраці з Росією. Будь-які наміри вступу України у МС влада наразі спростовує.

Важко сказати, чи потрібен зараз Путіну Янукович, який бореться проти половини України. Надто ризикована справа зараз для нього підписувати угоду про вступ України у Митний союз. Янукович же намагатиметься підписати у Москві якийсь документ, щоб отримати маневр і додаткові фінансові сили. Ви уявляєте, як це "чудово", коли за умови такого підписання в України з'явиться білоруський спецназ, казахські дивізії і просто велика кількість москвичів?

Скоріше за все, мова йде зараз про це: не про Митний союз, а про допомогу проти повсталого народу. У Сочі президенти могли говорити саме про це. І до 15-20 грудня Путіну потрібно буде вирішити, чи піде він на відкриту підтримку Януковича, чи дасть йому можливість якось самому вирішити конфлікт із опозицією і народом.

Насправді, Янукович вже не має жодного козиря у розмові із Путіним. Ми знаємо, що президент Росії заявив про борг Януковича у $30 млрд. Про це не знав ніхто - ні західні, ні українські експерти. Тому важко уявити, чим Янукович може зараз на нього тиснути.

Путін прекрасно бачить, що емісари Януковича їздять у Брюсель і домовляються про умови підписання угоди з Європою. Як він може домовлятися із Януковичем про МС, коли Азаров оббиває пороги будь-якого кабінету органів ЄС? Це не логічно.

Тому наразі йдеться лише про необхідну Януковичу матеріальну і фізичну допомогу у придушенні повстання. Більше нічого йому не потрібно. Все інше у нього під контролем. Верховна Рада висловила йому довіру, не відправивши у відставку його Кабмін. Виконавча влада повністю на боці президента, законодавча теж. Так що, в принципі, у нього все добре.

За допомогу ж із мітингувальниками Янукович може піти на будь-які домовленості із Кремлем.

Не забуваймо, що крім Митного союзу у нас повністю не реалізовані Харківські угоди, які підписав на початку своєї кар'єри президент. Путін може вимагати виконання цих угод в повній мірі. Згідно з цими умовами, атомні, авіаційні та ще низка серйозних об'єктів переходять у розпорядження Кремля. Януковичу є що запропонувати Путіну і без Митного союзу. Інша справа, чи піде Путін безпосередньо на втручання в українські події. Бо у сирійські проблеми він включитися не наважився. Важко сказати, чи зробить він такий крок у ситуації із Києвом.

У будь-якому випадку, говорити про другий термін Януковича у якості президента України вже не видається можливим. Він буде змушений, так чи інакше, залишити свою посаду не пізніше березня 2015 року.

Сейчас вы читаете новость «Янукович чекає від Путіна допомоги у придушенні повстання, про Митний союз не йдеться». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

21

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть