Ексклюзивы
пятница, 16 декабря 2011 08:30
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Спецтема: Криминальное дело против Кучмы

Кучма став жертвою спецоперації через власну хитрість

Влада посадила Леоніда Кучму на суддівський гачок.

Річ у тому, що та легковажність, з якою досвідчений суддя (Галина Супрун - ред.) скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти екс-президента - не на користь Кучми. Є загиблі, є ув'язнені, є генерали, які покінчили життя самогубством, є вироки і десять років розслідування, і зрештою виявляється що ніхто не винен?

Крім того, дуже не вдале використання рішення Конституційного суду у цій справі, яким роз'яснено, що обвинувачення не може ґрунтуватися на даних, зібраних особою (колишнім співробітником Управління держохорони Миколою Мельниченком - ред.), не уповноваженою на здійснення такої діяльності.

З таким же успіхом великий відсоток подібних розслідувань, пов'язаних з вбивствами, великими хабарами може бути скасований або вирішений неправильним чином за прикладом цього рішення. А це ж мрія будь-якого корупціонера, мрія будь-якого професійного вбивці. Але врешті-решт, не може ж бути прокурор або поліцейський на місці злочину в той момент, коли злочинець вбиває свою жертву! Це взагалі нонсенс.

Все це дуже погано для Кучми, тому що в будь-який момент будь-який інший районний суддя - житомирський, донецький або одеський - може знову відкрити нову справу. Тому краще для Кучми, щоб він пройшов певний період, щоб було судочинство, і він отримав справедливий результат. Адже я добре знаю Кучму і добре знав Гонгадзе. І мені здається, що колишній президент не міг віддати такого наказу про вбивство.

Це була складна спецоперація за участю провідних столиць світу. Кучма потрапив в цю розкладку виключно через свою знамениту геополітичну хитрість, коли він намагався "і нашим, і вашим" - загравати і з Вашингтоном, і з Москвою. У результаті Вашингтон і Москва його покарали.

Крім того, зараз у нашій країні виходить дурна ситуація, коли політичний опонент - екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко - отримує 7 років в'язниці за недоведеними речами, а її ворог - екс-президент Леонід Кучма - звільняється. Тепер люди будуть питати: а в якій же ситуації суд був справедливим?

Я не думаю, що так легко можна буде звільнитися від справи Гонгадзе. У неї буде продовження. У ній будуть спливати і колишні голови Верховної Ради, і колишні генерали.

Легкість, з якою влада закрила цю справу, говорить також про вибухонебезпечність. Вона може легко знову відкритися, але вже з більшими і тяжчими обставинами. У тому числі і для судді, яка прийняла таке рішення.

Сейчас вы читаете новость «Кучма став жертвою спецоперації через власну хитрість». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть