пʼятниця, 16 грудня 2011 08:30
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Кучма став жертвою спецоперації через власну хитрість

Влада посадила Леоніда Кучму на суддівський гачок.

Річ у тому, що та легковажність, з якою досвідчений суддя (Галина Супрун - ред.) скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти екс-президента - не на користь Кучми. Є загиблі, є ув'язнені, є генерали, які покінчили життя самогубством, є вироки і десять років розслідування, і зрештою виявляється що ніхто не винен?

Крім того, дуже не вдале використання рішення Конституційного суду у цій справі, яким роз'яснено, що обвинувачення не може ґрунтуватися на даних, зібраних особою (колишнім співробітником Управління держохорони Миколою Мельниченком - ред.), не уповноваженою на здійснення такої діяльності.

З таким же успіхом великий відсоток подібних розслідувань, пов'язаних з вбивствами, великими хабарами може бути скасований або вирішений неправильним чином за прикладом цього рішення. А це ж мрія будь-якого корупціонера, мрія будь-якого професійного вбивці. Але врешті-решт, не може ж бути прокурор або поліцейський на місці злочину в той момент, коли злочинець вбиває свою жертву! Це взагалі нонсенс.

Все це дуже погано для Кучми, тому що в будь-який момент будь-який інший районний суддя - житомирський, донецький або одеський - може знову відкрити нову справу. Тому краще для Кучми, щоб він пройшов певний період, щоб було судочинство, і він отримав справедливий результат. Адже я добре знаю Кучму і добре знав Гонгадзе. І мені здається, що колишній президент не міг віддати такого наказу про вбивство.

Це була складна спецоперація за участю провідних столиць світу. Кучма потрапив в цю розкладку виключно через свою знамениту геополітичну хитрість, коли він намагався "і нашим, і вашим" - загравати і з Вашингтоном, і з Москвою. У результаті Вашингтон і Москва його покарали.

Крім того, зараз у нашій країні виходить дурна ситуація, коли політичний опонент - екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко - отримує 7 років в'язниці за недоведеними речами, а її ворог - екс-президент Леонід Кучма - звільняється. Тепер люди будуть питати: а в якій же ситуації суд був справедливим?

Я не думаю, що так легко можна буде звільнитися від справи Гонгадзе. У неї буде продовження. У ній будуть спливати і колишні голови Верховної Ради, і колишні генерали.

Легкість, з якою влада закрила цю справу, говорить також про вибухонебезпечність. Вона може легко знову відкритися, але вже з більшими і тяжчими обставинами. У тому числі і для судді, яка прийняла таке рішення.

Зараз ви читаєте новину «Кучма став жертвою спецоперації через власну хитрість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути