Ексклюзивы
вторник, 14 мая 2013 13:06
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

Влада залюбки вболіває за футбольний "Шахтар", а іншим залишає лише проблеми

Несподівано сильний виступ української команди біатлоністів на цьогорічному чемпіонаті світу призвів до того, що із команди до Росії поїхав тренер Королькевич, а територію спортивної бази під Тернополем, де готувалася чемпіонка світу Олена Підгрушна, місцева влада роздає під приватну забудову. І це, як видається, лише початок. Чому так? Чому замість заслужених нагород та всілякого сприяння в роботі українські біатлоністи отримують лише проблеми?

Відповідь проста — нашим можновладцям український спорт у колишньому його вигляді не потрібен. Причому це стосується не лише чинної влади. Так було і за Кравчука, і за Кучми, і за Ющенка. Систему підготовки спортсменів, яка регулярно давала чемпіонів світу, Європи та Олімпійських ігор, покинули напризволяще понад 20 років тому. Після чого хоч трохи пристойні результати показували або атлети, виховані ще за СРСР, або окремі ентузіасти, які досягали вершин не завдяки, а всупереч наявній системі.

Про будівництво сучасних спортивних споруд і говорити не варто. Маємо фактично руїни колишніх арен або відсутність навіть їх. На цьому тлі особливо карикатурно виглядає збудований за шалені бюджетні кошти футбольний стадіон у Львові, який виявився нікому не потрібним.

Тим часом витрачених лише на львівську споруду грошей цілком вистачило би для повноцінного фінансування усіх збірних команд України із зимових видів спорту впродовж наступних 10 років.

Таке враження, що черговий успіх українського спортсмена, який примудрився щось десь виграти, готуючись у небезпечних для здоров'я умовах, дратує владу. Вона ніби каже: "Ви ще живі? Ще не кинули той спорт, не перейшли виступати за Росію, Польщу, Словаччину? То ми вам покажемо, як перемагати!".

Навіть відверто копійчані "президентські стипендії" та преміальні за міжнародні перемоги атлетам, які їх заслужили своїми результатами, виплачують із великими затримками. Про умови, створені для спортсменів навіть не у багатій на нафтодолари Росії, а у скромній Білорусі, більшість українців і мріяти не можуть. Зате влада залюбки вболіває за футбольний "Шахтар", де зарплата кожного із футболістів-іноземців вища за бюджет будь-якої вітчизняної нефутбольної спортивної федерації.

Що стосується біатлону, то видається, що останні успіхи українок не на жарт роздратували господарів наступної зимової Олімпіади. То навіщо нам тих росіян дражнити?

Сейчас вы читаете новость «Влада залюбки вболіває за футбольний "Шахтар", а іншим залишає лише проблеми». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть