Ексклюзивы
среда, 08 мая 2013 11:19
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

Рекорд Мхітаряна може поставити під сумнів його авторитет

Немає жодних сумнівів у тому, що рекорд результативності футбольних чемпіонатів України буде оновлено. Гравцю атаки найсильнішого вітчизняного клубу Генріху Мхітаряну цілком до снаги забити бодай один м'яч у наступних поєдинках за участю "Шахтаря". Швидше за все, Мхітарян заб'є більше. Від того, наскільки більше, залежатиме як авторитет цього рекорду, так і авторитет самого Мхітаряна.

Що я маю на увазі? В останньому матчі давно забутого чемпіонату СРСР 1966 року тбіліський динамівець Ілля Датунашвілі забив п'ять м'ячів. Саме стільки, скільки було треба, аби обійти у списку бомбардирів 20-річного Анатолія Бишовця із київського "Динамо".

Та в історії футболу залишився Бишовець, хоча йому так і не судилося стати найкращим бомбардиром чемпіонату. 20 років по тому рекорд результативності чемпіонатів СРСР встановив Олег Протасов. Форвард "Дніпра" з 35 голами на один м'яч перевищив феноменальне досягнення Мкртича/Микити Симоняна, встановлене 1950 року. Разом із румунським форвардом Кеметару, який забив іще більше, українець остаточно занапастив авторитет європейського призу "Золота бутса". Після таких "досягнень" його вже ніхто не сприймав усерйоз.

Про "рекорд" Олега Саленка у фінальній частині Кубка світу-1994, коли той наколотив м'ячів у "дивному" матчі Росія — Камерун, варто згадати лише тому, що Саленко, на відміну від Протасова, не соромиться свого "досягнення" і за кожної нагоди підкреслює, що є "найкращим бомбардиром чемпіонату світу".

Поки що висока результативність Генріха Мхітаряна не викликає підозр. Він забивав цілком трудові м'ячі в поєдинках із суперниками будь-якого рівня. І жодного разу не брався бити одинадцятиметровий. Але вже зараз із Донецька чути голоси, що закликають Генріха побити радянський клубний рекорд Валерія Старухіна у 26 м'ячів за один чемпіонат. Дехто передбачає, що Мхітаряну до снаги забити у підсумку 30 і більше м'ячів.

Чи треба це "Шахтарю"? Чи треба це самому Мхітаряну, який нещодавно заявив про бажання грати в одному з провідних європейських чемпіонатів? Здоровий глузд підказує, що не треба. Вдалося забити багато м'ячів, допомагаючи команді перемагати, — добре. Кількість голів виявилась рекордною — дуже добре. Коли ж Мхітарян у матчах із командами Сімферополя та Запоріжжя розпочне раптом забивати по п'ять м'ячів — це лише нашкодить і клубу, і футболісту.

Тому що швидкострільність у останніх іграх поставить під сумнів "справжні" м'ячі, забиті цим бомбардиром. А рекорд, поставлений таким чином, буде тішити хіба що футбольних невігласів. Тим більше, що рано чи пізно вже у когось іншого трапиться нагода встановити ще одне "феноменальне" бомбардирське досягнення.

Сейчас вы читаете новость «Рекорд Мхітаряна може поставити під сумнів його авторитет». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть