Ексклюзивы
пятница, 17 мая 2013 12:53
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Влада неадекватна у протидії: майбутній справжній революції ніщо не загрожує

Завжди цікаво стежити за вуличними акціями української опозиції – як от за групою підлітків з пивом десь у дворі. Трохи погаласують, трохи нароблять дурниць, але загалом нікому не нашкодять. Та значно цікавіша правляча партія. Саме безмежний страх влади перед цілком мирними опозиційними мітингами є їхньою головною родзинкою.

Звичайно, відчувається отримана Януковичем під час помаранчевої революції глибока психологічна травма. Можна лише поспівчувати людині, яка житиме з цією та іншими фобіями до завершення перебування при владі. Лякатиметься навіть нечисленних акцій протесту, оточуватиме себе десятками охоронців, зенітками і триметровими парканами, їздитиме лише порожніми вулицями та обшукуватиме школярів у піонерських таборах.

Та все ж насамперед не минуле, а теперішнє має бути реальною причиною отого великого страху влади перед протестами.

Тут можна навіть знайти певну раціональність. "Нагорі" добре усвідомлюють нелюбов або ж часто й ненависть до себе з боку десятків мільйонів співвітчизників. Нічого надзвичайного, це природний результат понад 3-річного правління регіоналів. Боятися їм треба і є чого, і з цієї точки зору переляк влади цілком виправданий. Він також і своєрідне визнання того, що рило в пухові аж по самі очі.

Але повною дурістю є дії, у які трансформується цей панічний страх. Методи боротьби з масовістю та ефективністю опозиційних мітингів категорично не дружать зі здоровим глуздом. Вони здатні насмішити чи озлобити, але аж ніяк не залякати опонентів.

Раціональність тут відпочиває. Хіба адекватним людям прийде в голову зганяти, наче худобу, на альтернативний мітинг бюджетників – і цим нарощувати свою непопулярність у суспільстві? Хіба не було доведено 2004-го неефективність перешкоджання приїзду в столицю прихильників опозиції? Перекриття вулиць під приводом їх термінового ремонту нагадує ігри дітей у пісочниці, ну а підтягування внутрішніх військ – це просто параноя, тут і сміятися гріх.

Якщо Банковій в кожному опозиційному мітингу бачиться революція і вона таким чином готується їй протистояти – то майбутній справжній революції ніщо не загрожує. Навпаки, їй такі маневри сприятимуть. Як і будь-які інші неадекватні дії чинної влади, якими вона тільки погіршує своє становище.

Сейчас вы читаете новость «Влада неадекватна у протидії: майбутній справжній революції ніщо не загрожує». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть