Ексклюзивы
вторник, 11 сентября 2012 11:42
Максим Віхров
Максим Віхров
Максим Віхров

"Мобілку" хочуть прирівняти до зброї

Поки соціально активні громадяни мітингують на підтримку каналу ТВі, який вмить став оплотом демократії, правди і свободи, влада намагається тихцем ввести тотальний контроль над населенням. Мова іде про зміни до закону про телекомунікації, згідно яких sim-карту на мобільний телефон можна буде придбати виключно за паспортом, як колись залізничні квитки. Чиновники не особливо приховують свої наміри. "Метою внесення таких змін у законодавство є нагальна необхідність зниження рівня анонімності споживачів", - йдеться у відповідній записці Держспецзв'язку.

З точки зору пересічного власника "мобілки" це маячня: ми знаємо, з ким розмовляємо і нинішня "анонімність" нам аніскільки не заважає. А от правоохоронні органи, бідненькі, не в змозі "швидко і чітко виконувати свої обов'язки", в тому числі – хутенько отримувати від операторів інформацію про споживачів комунікацій, тобто нас з вами.

Безумовно, роботу правоохоронців такі нововведення полегшать – достатньо буде "пробіть по базє" номер або П.І.Б., аби встановити прослушку чи визначити місцезнаходження особи. Міліцейський комфорт буде встановлюватися за рахунок такої юридичної банальності, як презумпція невинності, адже в "базу" попадуть абсолютно всі власники "мобілок", незалежно від того, чи існують реальні підстави стежити за ними. "Мобілку" хочуть прирівняти до зброї, яку також треба обов'язково реєструвати, бо з точки зору нашого законодавства, власник зброї – це потенційний злочинець, якого треба тримати "на карандашикє".

Щоправда, реєстрація sim-карт – набагато серйозніша загроза для громадянських свобод, ніж реєстрація зброї. Зрештою, скоїти "мокруху" можна і не використовуючи зарєстрований "ствол". А от мобільний зв'язок – найпопулярніший засіб комунікації серед населення, що фактично не має альтернатив. Стаціонарні телефони вже не відповідають потребам, а інтернет-зв'язок ще не настільки поширений. Якщо ці зміни до законодавства будуть прийняті, навіть масові громадянські заходи стануть повністю підконтрольними – ніяких більше Майданів, Болотних площ і т.д. Відстеживши активні номери в потрібному ареалі, правоохоронці зможуть скласти поіменний список учасників (разом з паспортними даними) і мапу їхніх пересувань. Ну а далі – справа техніки...

Те саме стосується і прослуховування телефонних розмов, яке дійсно іноді буває потрібним в оперативній роботі. Якщо раніше прослуховування було досить марудною справою, то тепер це стане легко, як знайти людину у Фейсбуці.

Звичайно, речники МВС скажуть, що це потрібно для боротьби із телефонними хуліганами, відлову терористів, захисту популяції ховрашків і т.п. – що завгодно, аби люди повірили в те, що їм обов'язково треба ставати на облік задля можливості просто спілкуватися. З таким же успіхом можна знімати відбитки пальців при отриманні паспорту – це полегшить роботу правоохоронців ще більше.

Якщо зміни до законопроекту про телекомунікації будуть прийняті, існує вірогідність, що і проїзні документи почнуть знов продавати за паспортом. А там дивишся, і за IP-адреси візьмуться...

Зазвичай, подібні "наїзди" на право людини на приватний простір здійснюються в часи великих потрясінь. Приміром, в США після терактів 11 вересня було прийнято цілий пакет законів, що значно розширили повноваження тамтешніх органів. Дуже схоже, що нинішня влада мавпує російські закони (там "сімки" вже паспортизовані), а готується до протистояння, але не з ісламськими терористами, а з власним народом.

Сейчас вы читаете новость «"Мобілку" хочуть прирівняти до зброї». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть