Ексклюзивы
понедельник, 04 апреля 2011 13:03
Юрій Луканов
Юрій Луканов
Юрій Луканов

Справа Кучми розвалиться

Коли Віктор Янукович погодився порушувати справу проти Кучми, то хотів продемонструвати Заходу, що переслідує не лише опозицію. Можливо, думав, що  суспільство зосередиться на нюансах убивства журналіста Ґонґадзе і не помічатиме інших проблем. Але не так сталося, як гадалося.

Після того, як слідство оголосило, що записи майора Миколи Мельниченка визнали речовими доказами, нардеп від опозиції Юрій Гримчак, звернувся до Генпрокуратури із заявою порушити справу проти Віктора Януковича і прем'єра Миколи Азарова. Аргументи він базував на тих же записах Мельниченка.

Незабаром після початку "касетного скандалу" вийшла брошура з розшифруванням частини плівок. На них Леонід Кучма та його оточення вели балачки не лише про справу Ґонґадзе. Тодішній президент обіцяв підвісити суддю районного суду за яйця. Микола Азаров казав Кучмі, що тодішній його соратник Ігор Бакай застосовує для відмивання мільйонів гривень такі тупі схеми, що, мабуть, найдурніший податківець їх виявить. Кучма це просто слухав замість того, щоб боротися з корупціонером. А Азаров, на той час голова Державної податкової адміністрації, розповідав Кучмі про своє втручання в діяльність судових органів Луганщини, про наміри не виконувати рішення Верховного суду щодо стягнення з податкової 200 мільйонів гривень.

Плівки містять епізод бесіди тодішнього голови Донецької облдержадміністрації Віктора Януковича з президентом Леонідом Кучмою та Генеральним прокурором Михайлом  Потебеньком. У розмові йдеться про незаконні дії зазначених осіб, спрямовані на винесення завідомо неправосудного рішення суддею районного суду Донецька стосовно адвоката Сергія  Салова. Після того Салова позбавили волі на п'ять років.

Юристи кажуть, що плівки Мельниченка не можуть зіграти якусь роль на суді, оскільки записи зроблені в незаконний спосіб. Конституція забороняє використовувати подібні докази. Щоб вони справді стали доказами, необхідно порушити справу проти Мельниченка. Суд має з'ясувати, що майор діяв за умов крайньої необхідності, виправдати його і визнати плівки доказами. Тоді можна доводити до кінця кримінальні справи, які базуються на цих плівках. Та прокуратура роками відмовлялася діяти в такий спосіб. Надто багато кримінальних справ довелося б порушувати. Не лише проти Кучми, а й проти багатьох інших діячів на чолі з Януковичем та Азаровим. Отож справа проти Кучми розвалиться й не матиме жодних наслідків.

Сейчас вы читаете новость «Справа Кучми розвалиться ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть