Ексклюзивы
четверг, 01 марта 2012 15:23
Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко
Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

Вимоги опозиції жалюгідні з точки зору реалізації

Лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк оприлюднив вимоги опозиції до президента і першочергові кроки для вирішення найгостріших проблем країни. Ці питання опозиція вимагає обговорити під час публічної зустрічі з Віктором Януковичем.

Після Дня свободи, 22 січня, об'єднана опозиція фактично не виявляла жодних політичних ініціатив. Зараз відреагувала на оголошення вироку екс-міністру Міністерства внутрішніх справ Юрієві Луценку. Однак, вимагаючи припинення політичних репресій, вона діє суто формально. Бо ті, хто вимагають волі для Тимошенко чи Луценка, найбільше бояться, що вони вийдуть на свободу. Юлія Володимирівна і Юрій Віталійович дуже яскраві політики й можуть суттєво вплинути на формування корпусу опозиційних кандидатів у нардепи.

Опозиція також вимагає мораторій на зміни до Конституції і створити тристоронній консорціум з управління газотранспортної системи. Президент не може цього виконати. Адже право законодавчої ініціативи, крім глави держави, мають уряд, народний депутат і ще деякі суб'єкти. Тобто внести пропозиції про зміни до Конституції можуть багато людей. Щодо газового консорціуму, то це вимога не тільки до України, а й до Росії та країн Євросоюзу. Потрібна згода трьох сторін.

Отже, вимоги опозиції жалюгідні з точки зору реалізації. Навіть якби влада погодилася на щось із запропонованого, у неї немає можливості виконати це. Висуваючи ці вимоги, опозиція розраховує, що виборці не зрозуміють неадекватність цих вимог.

Від влади треба вимагати поліпшення якості життя в країні. А параметри цього життя має викладати програма опозиції у фінансово-економічній, соціальній, гуманітарній, міжнародній та інших сферах. Це має бути фундаментальний і концептуальний документ. Сторінок 500 тексту. Але перш, ніж його розробляти, потрібні бачення і розуміння місця України у світі, міжнародному розподілі праці, у світовій інфраструктурі. Навіть нашого місця у сучасній цивілізації, коли хочете. По-друге, потрібне розуміння якості українського суспільства — за освітою, віковим складом, професійною підготовкою, рівнем культури й етики, санітарних норм тощо. Коли є цілісне уявлення про країну як об'єкт управління, можна прокладати для неї курс. Поки що такого уявлення немає ні у влади, ні в опозиції.

Будь-яка зустріч з главою держави є інформаційним приводом. Про це писатимуть, говоритимуть, показуватимуть сюжети. Я на місці опозиціонерів вимагав би такої розмови у прямому ефірі. Вони краще підготовлені з точки зору риторики. Президенту буде важко з ними дискутувати. У виборця створиться враження, що опозиція краща за чинну владу.

Ні опозиція, ні влада не зацікавлені в появі якісно потужнішого опозиційного середовища. І громадянське суспільство не демонструє потуг підняти державу до вимог сучасного світу. Коли цього не відбудеться, Україна невідворотно опиниться перед загрозою зникнення.

Якість політиків у нас настільки низька, що ми не цікаві світові як партнер у цивілізаційному процесі. Ми становимо інтерес лише для Росії. Путін після обрання президентом неминуче потребуватиме додаткової легітимації в очах своїх громадян. Повернення України під владу Москви російське суспільство сприйме на ура. У цьому напрямі ближчим часом і розвиватимуться події довкола України.

Сейчас вы читаете новость «Вимоги опозиції жалюгідні з точки зору реалізації». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть