Ексклюзивы
понедельник, 04 июля 2011 13:21
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Ющенко хоче виправити помилку історії — президентство Януковича

Лідер партії "Наша Україна", колишній президент України Віктор Ющенко не відкидає своєї участі у найближчих парламентських виборах. За його словами, буде запропонований консолідований список, де будуть найбільш авторитетні люди національно-демократичних сил.

"Наша Україна" має на парламентських виборах такі ж шанси, як і всі інші. 3% може подолати. Щодо 5%, то є сумніви. По-перше, оголеним буде правоцентристський націонал-демократичний електоральний фланг. Невідома ситуація з партією "Батьківщина" після засудження Юлії Тимошенко. Тимошенко вибивають, вичавлюють з гри. По-друге, прокльовується розчарування ВО "Свобода", як партією влади на Галичині, її показним радикалізмом. Крім того, і виборці, і партнери по політичному табору підозрюють "свободівців" у подвійній грі. У Арсенія Яценюка є можливості збільшити електоральний рейтинг, але вони теж не безмежні. Тому постане питання, за кого голосувати. Альтернативи немає.

Може спрацювати ефект, що при Ющенку було краще. Такі настрої вже пробиваються. Почнеться процес консолідації у національно-демократичному таборі. Тому шанси у "нашоукраїнців" є.

Чи збільшаться шанси "НУ", якщо у списках буде прізвище Ющенка, сказати важко. Це складне питання. Проте може бути так, що через півроку-рік ситуація з Ющенком піде на користь партії. Контрасти між нинішнім режимом і попередньою політичною системою, між першими трьома роками Віктора Януковича і 5-річкою Ющенка будуть більш відчутними. Вони не на користь нинішньої влади. За відсутності Тимошенко і радикалів взагалі, Ющенко на цих контрастах може виглядати як альтернатива. Навряд чи на це місце може претендувати Тягнибок. Такі шанси ще має Яценюк.

Ющенко може збільшити шанси "Нашої України", тому що партія не має лідера. Валентин Наливайченко ще не дозрів до того, щоб повести за собою національно-демократичний табір. Екс-президент є символом. Інша справа, що невідомо, чи це символ з мінусовими конотаціями, чи з позитивними. На тлі розчарувань нинішньою ситуацією ні у виборців, ні у представників націонал-демократичного табору немає уявлення, що символізує Ющенко. Проте через півроку позитивний баланс може набагато випереджати мінусові показники, які є об'єктивними в умовах спаду національно-демократичного руху. Тріумф нинішньої влади не безмежний і тимчасовий.

На відміну від Кравчука і Кучми, Ющенко ще молодий як для політики. Його потенціал як ідейного лідера недореалізований. Демократичні процеси в Україні не виявилися незворотними. Бачимо, що йде відкат з точки зору демократичних стандартів і національних інтересів. Можливо, новий політичний цикл призведе винесе на поверхню нову хвилю національних і демократичних процесів в Україні.

Поки немає нового лідера, не електорального і партійного, а лідера-символу, доти Ющенко має право залишатися у політиці, бути депутатом у парламенті. Потрібен інтелектуальний, ідейний і політичний досвід Ющенка, щоб національна демократія почала рестарт впливу на процеси в Україні.

Ющенко відчуває, що несе відповідальність за зрив демократичних і національних процесів в Україні. Якби він двічі не призначив Тимошенко прем'єр-міністром, то ситуація була б інша. Віктор Янукович і Партія регіонів перемогли випадково, ледь-ледь, а поводяться як абсолютні переможці. Якби не конфлікт Ющенко-Тимошенко, якби не розколи національних демократів, який почався з призначення Тимошенко прем'єр-міністром у 2005 році, якби Ющенко вдруге не повірив Тимошенко, то сьогодні Янукович не був би президентом. Це помилка історії. Очевидно, Ющенко розуміє, що її потрібно виправляти.

Щодо того, чи є очікування екс-президента завищеними, то у політиці потрібно, щоб вони такими були. Під них мобілізується дія, без цього немає стимулів для політичної діяльності.

Сейчас вы читаете новость «Ющенко хоче виправити помилку історії — президентство Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

88

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть