Ексклюзивы
четверг, 29 августа 2013 11:16
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Путін хоче надавити на українських олігархів і посіяти хаос

Путін хоче надавити на українських олігархів і посіяти хаос
Вадим Карасев: "Перед каждой фракцией стоят свои задачи". Фото: politdengi.com.ua

Наступного тижня стартує новий політичний сезон. Перед кожною фракцією стоять свої завдання. Партія регіонів повинна забезпечити сталу більшість в умовах, коли комуністи будуть у опозиції до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Доведеться підстрахуватися, внісши зміни до регламенту, аби мажоритарники могли організуватися у фракцію. Вона буде буфером між владою та опозицією, аби не було фронтальних зіткнень, які можуть зіграти на користь противників європейського вибору України. "Регіоналам" треба зробити все, аби законодавчо та політично підтримати Януковича у підписанні Угоди. Бо цей крок не простий із своїми наслідками. Щодо Росії Партія регіонів обере модель поведінки обережної реакції — спокійної, без галасу та в русі про стратегічне партнерство і дружбу.

Влада не хоче йти на відкриту війну, бо має проросійського виборця. Якщо Янукович піде у відкритий конфлікт з Росією, це може призвести до переходу великої частини виборців до комуністів чи проросійських проектів. Наприклад, "Українського вибору" Віктора Медведчука. Тому не буде втягуватися у відкритий конфлікт і демонструватиме прагматизм. Путін риторику української влади не сприймає. Буде продовжувати робити те, що й зараз — зривати Угоду про асоціацію. Путін більше сподівається не на український політичний клас, а на комуністів та партизанські проросійські проекти. Хоче надавити на олігархів, показати, що вони втрачають, посіяти паніку та хаос серед людей, аби добитися відмови від європейського курсу.

На "регіоналах" ще прийняття держбюджету на 2014 рік. Зараз доходна частина виконується із напруженням. В умовах, коли економічний "пиріг" зменшується, зростає напруга між лобістськими угрупуваннями. Партії регіонів треба не допустити публічної війни кланів - зберегти хоча б уявну монолітність. Мають не дати опозиції діяти єдиним фронтом — робити все, аби вона була у триголовому форматі. Треба вирішити питання з довиборами і поставити крапку у питанні легітимності Київради, аби не допустити виборів в столиці. Для "Батьківщини" головне — визволення Тимошенко хоча б на лікування за кордон. Ще мають питання перевиборів в проблемних округах, аби вони були призначені на найближчий термін — листопад.

Буде критика економічного курсу та уряду Азарова — вимагатимуть його відставки за економічні провали. Щодо партнерів по опозиції намагатимуться тримати марку найбільшої опозиційної фракції і претендувати на неформальне лідерство. Від них буде стримана реакція на заклики щодо єдиного кандидата в президенти ще до першого туру — не казатимуть "ні" чи "так". У них є Тимошенко, тому сьогодні грати за Кличка навряд чи вони будуть. УДАР матиме завдання утвердити свого лідера в якості найбільш рейтингового та потужного кандидата в президенти — єдиної альтернативи Януковичу, аби поставити інших опозиціонерів перед фактом. Це підготовка Кличка на 2014 рік. "Свобода" триматиме бренд найбільш радикальної опозиційної сили, буде критикувати владу та розгортати антиолігархічну риторику не тільки щодо неї, а й колег по опозиції, але завуальовано і без імен. Демонструватимуть дистанціювання від європейського вектору.

Комуністи наполягатимуть на референдумі щодо вступу до Митного союзу. Провести його не вдасться, бо це буде катастрофою, яка поділить Україну на дві рівноцінні частини та внесе хаос в політику країни. Для влади це не вигідно. Ставка на так званий народний референдум - головна козирна карта комуністів, аби ускладнити процес підписання асоціації. Такими партизанськими діями з тилу хочуть бити по Януковичу та шантажувати "регіоналів" тим, що можуть перебрати на себе частину електорату Півдня та Сходу країни.

Сейчас вы читаете новость «Путін хоче надавити на українських олігархів і посіяти хаос». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть