Ексклюзивы
четверг, 14 июля 2011 11:01
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Янукович заробляє бали на скандалі з Ландіком

Існує декілька причин, чому скандал навколо Романа Ландіка набув великого розголосу. По-перше, усіх вже дістала поведінка мажорів. Дістала ця квазі-феодальна влада у квазі-феодальному суспільстві, особливо на Сході України. Ті, хто мають владу і власність, українська плутократія і їхні нащадки, поводяться як хазяї житті. Це нагадує феодалізм, безкарність, свавілля і привілеї одних, безправ'я, безгрошів'я і безнадійність інших. І це у XXI столітті у центрі Європи.

Суспільство і влада розділені. Всім набридло, що депутатські мандати на місцевому рівні отримуються у спадок. Діти, племінники, брати і сестри знаходяться при владі. Це вже набуло масштабів національного лиха.

Поки що народ не готовий до масових виступів, але протестує, пустивши в хід плівку із записом бійки. Це міг бути той, хто невдоволений, що брати Ландіки поводяться як поміщики.

По-друге, розголос набув такого розмаху у зв'язку з внутрішніми інтригами у Партії регіонів — між "луганськими" і "донецькими", можливо, навіть всередині "луганських". Напередодні формування списків Партії регіонів до Верховної Ради і розподілу мажоритарних округів.

По-третє, коли лідером Партії регіонів ще був Віктор Янукович, він хотів мати повний контроль над політсилою. Хотів мати свій список, а не від "ахметовських", "клюєвських", "звягільських" тощо. Щоб він не був роздроблено-феодальним, а феодально-централізованим, де головний розпорядник контролював би парторганізацією. Можливо, це теж сприяло тому, що був витік інформації.

По-четверте, це співпало із судовим процесом над Юлією Тимошенко. На тлі сумнівів багатьох українських і закордонних спостерігачів щодо прозорості і справедливості цього процесу було важливо показати, що перед законом всі рівні — і колишній прем'єр-міністр, і син депутата.

Відео з'явилося напередодні прес-конференції Віктора Януковича, то чому б не продемонструвати президенту, що для нього всі рівні перед законом. Караюча рука закону торкнеться як прем'єра, так і сина одного із соратників по партії чинного президента. Якщо скандал став публічним, то потрібно на ньому заробити. Тому на прес-конференції були отримані бали розлогим коментарем про мужика. Але він був не дуже влучним, бо збився на пострадянську архаїку. Це була круто-пацанська стилістика і транскрипція, а не юридично-правова. Проте для українського суспільства це неважливо, тому що воно реагує більше на обивательску стилістику. Ще не доросли до того, щоб розпізнавати такі нюанси.

Позитивним у цій справі є те, що вона стала публічною. Негатив полягає у тому, що тільки втручання президента і його репліка змусила батьків відреагувати на те, що зробив син. Тільки тоді заговорили, що його треба віддати під слідство. Тобто правової системи немає, а є ручне управління правоохоронними органами з боку президента. Якщо це вигідно, то президент втручається. Тільки після слова президента починаються дії міліції, пошук і перехоплення на іншій території, з'являється можливість екстрадиції.

Проте і після цього незрозуміло, як далі буде розвиватись справа, чи не спустять її на гальмах.

Сейчас вы читаете новость «Янукович заробляє бали на скандалі з Ландіком». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть