Ексклюзивы
суббота, 16 февраля 2013 20:15
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

І влада, і опозиція зацікавлені у силовому розблокуванні Верховної Ради

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що президент пропонує свої послуги у розв'язанні ситуації із блокуванням трибуни у парламенті.

В якій якості може допомогти президент? Найбільш ефективна допомога президента: якщо парламент не буде працювати 30 днів, він може його розпустити. Тобто, використати своє конституційне право, а не обов'язок. За великим рахунком, президенту не дуже потрібно припиняти повноваження нинішньої Верховної Ради. Бо для нього новий парламент навряд чи буде кращим за нинішній.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Оппозиционеры отказались получать зарплату за дни бездействия ВР

Допомогти як посередник? Не думаю, що опозиція прийме його у такій ролі. Тим паче — це не його статус. Вплинути на власну фракцію, щоб змусити їх голосувати персонально? Знову таки, у фракції є керівники.

Єдине, що може зробити президент — закликати обидві сторони до переговорів. Висловити свою оцінку цієї ситуації. Наприклад, було б розумно з боку президента закликати виконувати норми Конституції, голосувати персонально. Хтось це сприйме як лукавство, хтось нормально, але така позиція була б доречна.

З другого боку, було б дуже доречно нагадати ї Партії регіонів і опозиції про те, що країна потребує працюючого парламенту. Парламенту, який би ухвалював закони, потрібні і для самої країни, які б працювали на наші зовнішні інтереси, зокрема, на європейську інтеграцію.

Значна частина вимог Європи стосується саме ухвалення законодавчих актів. Це може зробити тільки Верховна Рада. До цього аргументу в першу чергу мала б прислухатись опозиція.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "ПР хочет проводить выборы по мажоритарке, поскольку без фальсификаций выиграть не может" - Соболев

Теоретично, існує можливість розблокування трибуни через компроміс. Була б політична воля. Складність ситуації в тому, що обидві сторони мають піти на поступки. Збереження політичного обличчя, небажання виступати програвшою стороною — от що зупиняє компромісний варіант. Тому ситуація затягується і набуває форми глухого кута.

Якщо компромісний варіант не спрацює, наприклад, на наступному тижні, тоді вже після саміту Україна-ЄС, може бути спроба зробити це в інший спосіб. Думаю, опозиція такий варіант для себе розглядає теж як оптимальний. Бо вони теж не хочуть затягувати нинішню ситуацію. Оскільки подальше затягування працюватиме проти опозиції. Як вийти, зберігши обличчя? От нехай "регіонали" розблокують, тоді усі будуть задоволені. І парламентська більшість не програє, а з іншого боку, морально не постраждає і опозиція, бо не відмовилась від своєї принципової позиції. Вони зможуть знову поскаржитись, що "регіонали", скориставшись більшістю, захопили парламент.

Навіт той факт, що зараз у залі пленарних засідань чергують небагато депутатів - як запрошення до фізичного роблокування. Інша річ, що до саміту "регіонали" не підуть на такий сценарій. Це було б не дуже добре з точки зору наших зовнішньополітичних інтересів.

Сейчас вы читаете новость «І влада, і опозиція зацікавлені у силовому розблокуванні Верховної Ради ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

21

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть