Ексклюзивы
пятница, 18 марта 2011 15:11
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Голосование за отмену "кнопкодавства" саботировала оппозиция

Автор: Фото: Ольга Каменева/Gazeta.ua
  Неизвестный народный депутат голосует за своих коллег в сессионном зале парламента в четверг, 17 марта
Неизвестный народный депутат голосует за своих коллег в сессионном зале парламента в четверг, 17 марта

Провал голосування за систему "Рада-3" відбувся не лише через "регіоналів". І у фракції БЮТ-"Батьківщина", і у фракції НУ-НС були декілька осіб, які не голосували за цей проект. Близько десятка були просто відсутні. Не було "самооборонців".

Це відверта гра, у якій брали участь чимало представників опозиції, тому що їм теж це не вигідно. Окремі депутатські групи у НУ-НС могли домовлятися, що не дадуть своїх голосів за цей проект і рішення не ухвалять. Та ж ситуація могла бути у БЮТ-"Батьківщина". Не виключено, що "регіонали" домовились з окремими депутатами з обох опозиційних фракцій.

Інтерес більшості, зокрема Партії регіонів, - провалити цей законопроект. Інтерес опозиції - сказати "дивіться, яка погана ця більшість, бо не хоче переходити до особистого голосування". И волки сыты, и овцы целы. Кожен залишився при своєму інтересі.

Депутати шукають компромісний варіант, який би дозволив зберегти обличчя і реалізувати цю систему. Проте до цього поки неготові. Відкладаючи, граються в процедурні і технічні ігри.

Реалізація роботи цієї системи може призвести до паралічу законодавчої роботи, тобто взагалі не буде рішень. Таке можливо, тому це треба враховувати.

Може бути і затягування з прийняттям "Ради-3". Чекатимуть місяць-два, щоб за цей час ухвалити рішення по пенсійній реформі й інші контроверсійні законодавчі акти. Потім з меншим ризиком зможуть ввести цю систему.

Правильним кроком було б зробити регламентні поправки, які б дозволили голосувати відносною більшістю голосів, присутніх у залі. Так роблять у європейських країнах. Є ганебна практика, коли деякі депутати взагалі не з'являються у парламенті, але бувають відрядження й інші ситуації. Хоча для цього є партійна дисципліна і можливість ухвалювати рішення більшістю. Прямого протиріччя конституційної норми не буде. Далі треба визначитись — де потрібна абсолютна більшість від загальної кількості депутатів, де відносна, який мінімум. Не можна, щоб 60-ма голосами ухвалювали законодавче рішення. Процедурні регламентні норми, які б дозволили вийти з глухого кута, треба шукати.

"Кнопкодавство" псує імідж України. Причини цього - наслідки пропорційної системи виборів. Партійна структура призвела до того, що втратилась ціна окремого депутатського голосу, все почали вирішувати фракції. Депутат - це солдат чи боєць, тому можна і за нього проголосувати. Ситуація з польськими депутатами, які дуже іронічно це сприймали і коментували, стала останньою краплею для Володимира Литвина. Спікер був змушений реагувати на це, тому що ситуація у парламенті — це його особиста репутація. Після цього він почав діяти. Зараз Литвин є однією з рушійних сил у пошуку виходу з цієї ганьби.

Президент взагалі мало обізнаний про цю проблему. Для нього це не є актуальним. У глави держави є інші проблеми - економічні, соціальні, зовнішньополітичні. Для уряду і Адміністрації президента важливо зберегти арифметичну більшість під час голосування за важливі законопроекти. Великої зацікавленості з боку виконавчої влади у вирішенні цього питання не видно. В АП розуміють цю проблему, але є багато інших пріоритетів.

Загалом були відсутні 30 опозиціонерів, які могли забезпечити позитивний результат голосування за прийняття системи "Рада-3".

Від фракції БЮТ-"Батьківщина" не голосували або були відсутні 13 народних обранців. Від фракції НУ-НС не голосували або були відсутні 17 депутатів.

За відповідну постанову проголосували 222 нардепи.

Сейчас вы читаете новость «Голосование за отмену "кнопкодавства" саботировала оппозиция». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть